24 Απριλίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας από τρεις βουλευτές για τα ομόφυλα ζευγάρια

Tο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ 

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το διευρυμένο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε προ ολίγου η βουλευτής Α’ Πειραιά Γεωργία Γεννιά, η οποία ζητά...


... ανοιχτά να τροποποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Το κείμενο επιβεβαιώνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στο κόμμα το νομοσχέδιο, καθότι την επιστολή συνυπογράφουν και οι βουλευτές κ.κ. Ντιζμάνης και Καραγιάννης. Πληροφορίες αναφέρουν διαφοροποιήσεις από αρκετά μέλη του κόμματος, όπως οι κ.κ Βέττας, Κωσταντινέας και Κωστοπαναγιώτου.

Είναι εμφανές πως οι εν λόγω αντιδράσεις, που αφορούν σε μία διάταξη που εξισώνει τα ετερόφυλα με τα ομόφυλα ζευγάρια, αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός συντηρητικού μετώπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε νομοθετικό επίπεδο.

Προς το παρόν, η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται να κάνει πίσω, αν και υπήρξαν φωνές που ζήτησαν είτε την τροποποίηση του άρθρου, είτε γενικά το νομοσχέδιο να πάρει μετάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που αντιδρούν προτάσσουν το επιχείρημα πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί τέτοιες ρυθμίσεις και ότι δεν έγινε η απαραίτητη προετοιμασία ούτε με τους αρμόδιους φορείς ούτε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υπάρχουν και οι βουλευτές που αναφέρουν ότι χρειάζονται κάποια χρόνια προσαρμογής για να μπορεί να γίνει η αναδοχή, αναφερόμενοι στις δομές. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης ακούγονται και παραδοσιακού τύπου επιχειρήματα υπεράσπισης του πυρηνικού μοντέλου της οικογένειας (πατέρας-μητέρα-παιδιά).

Οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, η κ. Θεανώ Φωτίου και κ. Έφη Αχτσιογλου, σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρίνισαν τις επίμαχες διατάξεις και υπογράμμισαν ότι για τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά μόνο η αναδοχή και όχι η υιοθεσία. Σημείωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός (μεταξύ ομοφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών) στο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης, διότι, όπως είπαν, αν δεν ισχύει και για τα ομόφυλα θα ακυρώσει το δικαίωμα και για τα ετερόφυλα, δηλαδή θα ακύρωνε το σύνολο των επίμαχων διατάξεων.

Να σημειωθεί ότι, χθες, τουλάχιστον δέκα βουλευτές εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε επιστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Ουρσουζίδης που φέρεται να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιωργος Παραστρατίδης, Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Βέττας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Σηφάκης και Γιώργος Ντζιμάνης επισημαίνουν προς τον πρωθυπουργό την ανακολουθία της κυβέρνησης που κατά την συζήτηση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης είχε δεσμευτεί ότι δεν θα επιτραπεί τεκνοθεσία ή αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Καραγιαννίδης: Το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια είναι τρίπτυχο άλλης πολιτικής παράταξης»
Σε... στρατόπεδα χώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ η διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, αφού οι λεγόμενοι «προεδρικοί» βουλευτές και μέλη των «53» στηρίζουν το νομοσχέδιο, ενώ πάνω από δέκα βουλευτές ζητούν τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό.

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης από τους «53» αντέδρασε και τοποθετήθηκε δημοσίως, ζητώντας σε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν και στέλνει μήνυμα σε όσους συνέταξαν επιστολή κατά της διάταξης.

«Ενημερωτικά το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης» γράφει ο κ. Καραγιαννίδης στο Facebook και αναφέρει «εάν δε συμφωνείτε με την πολιτική απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου [...] μπορείτε να παραιτηθείτε και να δοκιμάσετε την τύχη σας σε άλλα πολιτικά κόμματα που είναι πιο κοντά στις δεξιές και συντηρητικές θέσεις σας».

Μάλιστα, με σημερινή του ανάρτηση γράφει: «Αν για κάτι μπορούμε να κάνουμε κριτική στο επίπεδο των δικαιωμάτων είναι γιατί δεν είναι τόσο προωθημένες οι πρωτοβουλίες μας όσο θα έπρεπε να είναι. Να πάει λοιπόν (αφού παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα) ο καθένας/μια στο πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει αντί να κάθεται εκεί που νιώθει άσχημα και θεωρεί ότι γκρεμίζεται ο συντηρητικός του κόσμος. Κι εκεί να διεκδικήσει να καταργηθούν όλα όσα θεωρεί ότι τον/την προσβάλουν».