24 Απριλίου 2018

Έλλειμμα 7 εκατ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Φεβρουάριο

Παρά τη σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, η χώρα εμφανίζει έλλειμμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον μήνα Φεβρουάριο

Έλλειμμα 7 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Φεβρουάριο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της χώρας, σε...


... μία πλήρη μεταστροφή της εικόνας σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αφού τον ίδιο μήνα του 2017 υπήρχε πλεόνασμα 20 εκατ. ευρώ. Αν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συνέχισαν να αυξάνονται, οι ταξιδιωτικές πληρωμές απογειώθηκαν. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αύξηση κατά 12,6% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, φθάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ, έναντι 135 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017, η οποία όμως υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 37,7% (Φεβρουάριος 2018: 159 εκατ. ευρώ, Φεβρουάριος 2017: 115 εκατ. ευρώ).

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 8,9%, αλλά και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 10 ευρώ ή 3,4%. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αντιστάθμισε σε μικρό βαθμό το πλεόνασμα των υπόλοιπων υπηρεσιών και επηρέασε αρνητικά το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών.

Συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους είχαμε πλεόνασμα 7 εκατ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο έναντι έναντι πλεονάσματος 33 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 12 εκατ. ευρώ ή 4,2%) σε σχέση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 38 εκατ. ευρώ ή 14,7%).

H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 7,6% και διαμορφώθηκε στα 279 ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 1,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.