24 Απριλίου 2018

Οι Αμερικανοί χτίζουν στο ιρακινό Κουρδιστάν Γενικό Προξενείο κόστους 600 εκ. δολαρίων

Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο Ιράκ, Ντάγκλας Σίλιμαν, και του πρωθυπουργού του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, έγινε τη Δευτέρα η τελετή θεμελίωσης του νέου Γενικού Προξενείου...
... των ΗΠΑ στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ.

Το νέο αμερικανικό διπλωματικό κτίριο θα είναι το μεγαλύτερο προξενείο των ΗΠΑ στον κόσμο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πλήρως επανδρωμένη πρεσβεία. Μέχρι και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες νοικιάζουν κτίρια από ντόπιους στις οποίες στεγάζουν τις προξενικές τους Αρχές στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το πρώτο αμερικανικό Προξενείο στο ιρακινό Κουρδιστάν άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2007 και αναβαθμίστηκε σε Γενικό Προξενείο το 2011. «Το νέο προξενικό κτίριο διακηρύσσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στέκονται στο πλευρό του λαού της επικράτειας του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς οικοδομεί ένα μέλλον που θα είναι λαμπρότερο από το παρελθόν», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάγκλας Σίλιμαν.

Ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε και στην ενδυνάμωση των αμερικανοκουρδικών επιχειρηματικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός Μπαρζανί από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Σίλιμαν και τον συνεχάρη για την έναρξη της οικοδόμησης. «Το βλέπουμε ως ένα σημαντικό και πολύτιμο βήμα και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός προθεσμίας», πρόσθεσε.

Το νέο κτίριο του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Ερμπίλ θα κοστίσει 600 εκ. δολάρια, κόστος που φανερώνει πόσο σημαντικό θεωρούν οι Αμερικανοί το Κουρδιστάν για το παρόν και το μέλλον. Η έκταση που χτίζεται το Γενικό Προξενείο είναι 200.000 τετραγωνικά μέτρα και η τοποθεσία βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ερμπίλ με τη Σακλάουα.