8 Ιανουαρίου 2018

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 31.12.2017 - 7.1.2018

3.1.2018: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ανοιχτά την συμπάθειά του προς τους Αλβανούς, τονίζοντας ότι «οι Αλβανοί θα πρέπει πρώτα να ενοποιήσουν τα εδάφη τους...


... και μετά να ενταχθούν στην Ε.Ε.».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και το τουρκικό κράτος θα τους στηρίξει σε κάθε επίπεδο. Μετά την αγορά όπλων από την Ρωσία, μέρος του οπλισμού της Τουρκίας, αξίας 3 εκατ. δολ., θα χορηγηθεί σε μορφή δωρεάς προς το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Μετά την ίδρυση του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, η Τουρκία θα του δωρίσει δυο αεροσκάφη».

ΑΛΒΑΝΙΑ
31.12.2017: Η τοποθέτηση τουρκικών σημαιών στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καφέ Μόλλα στην Μιρντίτα από την τουρκική εταιρεία που πραγματοποίησε το έργο, διέγειρε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν από την τουρκική εταιρεία να απομακρύνει τα τουρκικά σύμβολα από το έργο, αλλά η εταιρεία τους αγνόησε. Οι κάτοικοι φωνάζοντας συνθήματα έσχισαν την τουρκική σημαία δηλώνοντας ότι δεν έχει λόγο να υψώνεται στο φράγμα, άσχετα αν το έφτιαξε τουρκική εταιρεία.

31.12.2017: Είναι προκλητική και αποτελεί σαφώς πράξη δήμευσης και χρήσης ξένης ιδιοκτησίας η ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, που παρακρατεί Ορθόδοξους ναούς και όχι μόνο. Συγκεκριμένα στη σελίδα του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων δημοσιοποιείται ανακοίνωση της υφιστάμενης Περιφερειακής τους Διεύθυνσης Αυλώνας για εισιτήρια επίσκεψης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σ’ αυτή την περιοχή. Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, αυτή των Αγίων Σαράντα στους λόφους πάνω απ' την ομώνυμη πόλη θέλει εισιτήριο επίσκεψης.

1.1.2018: Άνευ λόγου επιθετικότητα και ειρωνεία για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, εκδήλωσε Αλβανός δημοσιογράφος, "ανακρίνοντας" τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα στον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας TV KLAN. Ο Μπλέντι Φεβζίου πολλές φορές αμφισβήτησε τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου, αλλά και τη σκοπιμότητα της απόφασης απονομής της αλβανικής ιθαγένειας στον κ. Αναστάσιο, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα με τα οποία του δόθηκε, ενώ προσπάθησε να δώσει έντονο πολιτικό χρώμα στο διάλογο.

1.1.2018: Ο εισηγητής για την Αλβανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κνουτ Φλεκενστάιν (των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών) περιέγραψε ως παραμύθια τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα για το ρόλο και την επιρροή του δικτύου Σόρος στο ευρωκοινοβούλιο.

«Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κνουτ Φλεκενστάιν αγνόησε πλήρως τις δηλώσεις του Μπερίσα και τις χαρακτήρισε ως παραμύθια, ένα έγγραφο που ελήφθη από την DC Leaks, δείχνει ότι ο κ. Φλεκενστάιν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δικτύου Σόρος και η κριτική που άσκησε κατά του Μπερίσα ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης συμφερόντων», σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.

1.1.201: «Είμαι ευτυχής που είχαμε το πρώτο αγόρι, τον Λαέλι και το πρώτο κορίτσι την Νάντια από το πρώτο λεπτό του νέου χρόνου. Ο νέος χρόνος αρχίζει με δύο νέους πολίτες, που πιστεύω ότι θα κάνουν τα Τίρανα καλύτερα. Μου δίνει μεγάλη ελπίδα ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε 20 γεννήσεις σε μία ημέρα και λέμε ότι η πόλη συνεχίζει να μεγαλώνει και γίνεται μια ελπιδοφόρα πόλη. Τα καλύτερα για τα Τίρανα και την Αλβανία έρχονται», είπε ο δήμαρχος των Τιράνων.

2.1.2018: Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει δώσει τα πρώτα σημάδια για τον άκρως αμφισβητούμενο νόμο της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, ο οποίος θα ανακληθεί σύντομα, γράφει ο αλβανικός Τύπος, ερμηνεύοντας δήλωση του Κοτζιά: .  «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αισθάνονται οι Αλβανοί είναι η εμπόλεμη κατάσταση  η οποία δεν έχει καταργηθεί επίσημα, η Ελλάδα σίγουρα θα απαντήσει. Και δεν μπορεί να υπάρξει επίσημο εμπόδιο ή επίσημη υποψία ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Είναι μια ιστορική ανοησία και πρέπει να τελειώνουμε μαζί της», δήλωσε ο Κοτζιάς σε συνέντευξή του.

2.1.2018: Η Αλβανία αναμένεται να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θεωρείται μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας. Σε συνέντευξή του στη Σόφια, στην αλβανική ραδιοτηλεόραση, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, είπε ότι προσβλέπει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

2.1.20185: Ντυμένος… Άγιος Βασίλης, εμφανίστηκε σε πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό show ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ, λόγω της εμπλοκής του στενού του συνεργάτη Σαμίρ Ταχίρι σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.  Ο Ράμα εμφανίστηκε στη δημοφιλή εκπομπή "Κυριακή στην Αλβανία" του TV Klan, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα ενός μικρού αγοριού με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Ο Σαλί Μπερίσα, δήλωσε στα social media. «Αφού έκλεψε τέσσερα χρόνια, τώρα ντύνεται σαν τον  Άη Βασίλη».

3.1.201: Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik δημοσιεύει σήμερα μια ισχυρή κατηγορία για την κυβέρνηση των Τιράνων. Αναφέρει ότι «στην Αλβανία η CIA και Mossad ετοιμάζουν ανθρώπους για να πολεμήσουν το ιρανικό καθεστώς». Ο Γκιούρο Μπιμπλίγια, επικεφαλής σερβικού μέσου ενημέρωσης είπε ότι «Ο Τραμπ μαζί με το Ισραήλ έχει ένα σαφές σχέδιο και το ενεργοποιεί σήμερα στην Αλβανία. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA και τη ισραηλινή Mossad, ετοιμάζουν στρατιώτες για να τους στείλουν στον πόλεμο στο Ιράν προκειμένου να ανατρέψουν το καθεστώς, αλλά αυτό είναι αδύνατο να γίνει».

[Επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν από στρατόπεδα του Ιράκ, σε στρατόπεδα της Αλβανίας μουτζαχεντίν αντιπάλους του ιρανικού καθεστώτος]

5.1.2018: Η γερμανική πρεσβεία στα Τίρανα έχει χορηγήσει βίζα εργασίας σε 3.500 νέους επιστήμονες από την Αλβανία το 2017, σημειώνει η DW. Στο Κέντρο Γκαίτε των γερμανικών στα Τίρανα, η ζήτηση της γερμανικής γλώσσας αυξήθηκε ραγδαία. Η  διευθυντής αυτού του κέντρου Πέτρα Μπέχλκε - Κάμπος, είπε στην DW ότι ο αριθμός των εκπαιδευομένων έχει  διπλασιασθεί από το 2013, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εξετάσεις έχει τριπλασιασθεί.

ΒΟΣΝΙΑ
31.12.2017: Ένα βίντεο που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ήρθε στην δημοσιότητα και δείχνει τους παίκτες Σούνταρ, της αυστριακής Νέουσταντ, και Λιούμπισιτς, της Ραπίντ Βιέννης, να πετούν αντικείμενα για να προκαλέσουν φθορές σε τζαμί στη Βοσνία. Η ενέργειά τους έχει προκαλέσεις αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

4.1.2018: Το 2006, οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντέρβο Σεΐντιτς και Γιάκομπ Φίντσι, κατέθεσαν αναφορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την αδυναμία τους, ως εκπρόσωποι των μειονοτήτων των Ρομά και των Εβραίων, να υποβάλουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη της Βουλής των Εθνοτήτων στο κοινοβούλιο και την προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, επειδή κατά το Σύνταγμα της Βοσνίας, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι εκπρόσωποι του σερβικού, βοσνιακού και κροατικού λαού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εξαλείψει αυτές τις διατάξεις. Η Βοσνία υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2013 θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
1.1.201: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στα εγκαίνια της Σιδερένιας βουλγαρικής εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι θα χαιρόταν να ανανεωθεί και να αποκατασταθεί το μοναδικό τζαμί στη Σόφια. Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει από τη Βουλγαρία αμοιβαία συνεργασία σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων του Ισλάμ στο έδαφός της.

2.1.2018: Ενώ η χώρα έχει τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς ανάμεσα στα κράτη-μέλη, βέτο σε νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς έθεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρουμέν Ράντεφ. Αν και ο νόμος αποτελούσε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Βούλγαρος πρόεδρος θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής να παραγάγει αποτελέσματα. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο, προχωρεί στη διαπίστωση ότι «ο αγώνας κατά της διαφθοράς αποτελεί τομέα στον οποίο έχει καταγραφεί η μικρότερη πρόοδος στη Βουλγαρία» εδώ και έξι χρόνια.

2.1.201: Την 1η Ιανουαρίου, όταν η Βουλγαρία ανέλαβε επισήμως την Προεδρία της ΕΕ, το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι, σύμφωνα με την υπουργό αρμόδια για την Προεδρία, Λιλιάνα Πάβλοβα, η Βουλγαρία σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Αμέσως, η Παβλόβα αρνήθηκε ότι δήλωσε κάτι τέτοιο, διευκρινίζοντας ότι το ρωσικό πρακτορείο παρερμηνεύει τα λόγια της από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, που και τότε διαψεύστηκε.

4.1.201: Βουλγαρικό δημοσίευμα καταγγέλλει το "μακεδονικό έθνος" και τη "μακεδονική γλώσσα" ως δημιούργημα του καθεστώτος Τίτο που θέλησε με αυτό τον τρόπο να απομονώσει τους βουλγαρόφωνους των Σκοπίων από τη Βουλγαρία, δίνοντάς τους μια άλλη ταυτότητα, τη "μακεδονική", ώστε να αποτραπεί στο μέλλον ένωση της Βαρντάσκας με τη Βουλγαρία.

4.1.201: Για το μεγάλο εδώ και δεκαετίες πρόβλημα με τους Βούλγαρους και την διαχείριση των υδάτων, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως παρόλο που το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί δεν υπάρχει πλέον -οι κάθετοι άξονες που άνοιξαν χωρίς κανένα όφελος εξωτερικής πολιτικής- ακόμη και σήμερα με την κατάλληλη εξωτερική πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν διαθέτει, να επιλυθεί το θέμα για μην πνίγονται κάθε ο χρόνο ο Έβρος και Σέρρες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
4.1.2018: Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου ότι εάν προχωρήσουν στην κατάργηση της σύστασης του Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου του UCK, που έγιναν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου αλλά και μετά από αυτόν, θα ξεκινήσουν ένα σχέδιο Β΄ που προβλέπει τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΚΟΠΙΑ
1.1.2018: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ εμφανίστηκε προκλητικός σε πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη στο στρατόπεδο Τσόιλα στα Σκόπια: «Ελπίζουμε με την νέα χρονιά να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ και η χώρα μας να μη είναι όμηρος του ΝΑΤΟ, από μόνο ένα κράτος που νοιάζεται μόνο για τα δικά του συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή», υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα.

2.1.2018: Τηλεφωνήματα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά δέχτηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της έλευσης του νέου έτους, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Αυτό αποκάλυψε ο Ζ. Ζάεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας.

2.1.2018: Ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε ότι η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για το νέο έτος, έγινε για να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει προκατάληψη και ότι είναι ένας πολιτικός που θέλει να ανοίξει κλειστές πόρτες στους πολίτες για τη συνεργασία τους.
«Πιστεύω ότι βελτιώνεται το συνολικό τμήμα για την επίλυση του θέματος και χαίρομαι διπλά που ενώ ήμουν στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όλα αυτά αποτελούν μια πρόσθετη επιβεβαίωση ότι υπάρχουν ορισμένες πιθανότητες να βρεθεί λύση σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα», πρόσθεσε.

3.1.201: Ο Ράκοβιτς -ιστορικός στο Ινστιτούτο της νέας ιστορίας της Σερβίας- υποστηρίζει ότι έχει δοθεί κάποια υπόσχεση για ονομασία "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία", από τον Ζάεφ, αλλά δεν μένει μόνο εδώ. Θεωρεί ότι το επόμενο βήμα είναι η ομοσπονδιοποίηση των Σκοπίων, σύμφωνα με το βελγικό μοντέλο. Υπάρχει η Δημοκρατία της Ιλλυρίας στα Δυτικά, υπάρχει η ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' στα ανατολικά, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι εθνότητες της χώρας υποστηρίζει ο Σέρβος ιστορικός.

4.1.2018: Καμπάνια για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ξεκίνησε η ακροδεξιά οργάνωση ''Μακεδονική'' Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (MHRMI) που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά. Με σύνθημα: "Το όνομά μας είναι η Μακεδονία'', το MHRMI ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, ενώ τοποθέτησε σχετικές γιγαντοαφίσες σε κεντρικά σημεία της πόλης των Σκοπίων. Οι καταχωρήσεις αναφέρoυν προκλητικά: «Μη ξεγελιέστε από τους όρους "διεθνής", "διμερή" και "συνταγματική". Εάν το όνομα της "Μακεδονίας" αλλάξει για οποιαδήποτε χρήση, θα αλλάξει παντού και για πάντα».

5.1.2018: Θετική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση των δύο Σκοπιανών υπηκόων στην πατρίδα τους, όπου καταζητούνται για εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι. Το Συμβούλιο εξέτασε την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών, και αποφάσισε την έκδοση των δύο.

5.1.2018: Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και την προετοιμασία για την προσεχή συνεδρίαση της ΚΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Στο Πολιτικό Συμβούλιο, εκφράστηκε η στήριξη στις ενέργειες της κυβέρνησης και επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις».

6.1.2018: Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το καταφύγιο "Γ. Αποστολίδης", που επικαλείται η ΕΟΔ, μια Σκοπιανή ορειβάτισσα 35 περίπου χρόνων, τραυματίστηκε μετά από πτώση στο λούκι του Στεφανιού σε υψόμετρο περίπου 2.800 μέτρα. Στην επιχείρηση για τη διάσωσή της συμμετέχει ελικόπτερο super puma της Πολεμικής Αεροπορίας. [Διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας].

6.1.2018: Ο σκοπιανός Τύπος αναφέρει ότι: «Ελληνικές ενώσεις συλλέγουν υπογραφές για τον όρο Μακεδονία, να μην συμπεριληφθεί στο όνομα, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στις 21 Ιανουαρίου διοργανώνεται διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείεται η δυνατότητα διεξαγωγής διαφόρων διαδηλώσεων, αλλά με το ίδιο μήνυμα εναντίον του ονόματος Μακεδονία».
Ο Μακεδών