21 Νοεμβρίου 2017

Χαιρέτα τα Βαλκάνια που χάνεις… ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ με τον τίτλο Regional Economic Outlook, περιέχει κάποια σημαντικά στοιχεία για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ένα μεγάλο κομμάτι...
... της έκθεσης αυτής αφορά και τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα το μερίδιο τους στις χώρες των Βαλκανίων. Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία ότι ως τα τέλη του 2015, οι ιταλικές και ελληνικές τράπεζες αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 18% του ΑΕΠ στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τα Σκόπια.

Η εικόνα όμως άλλαξε το 2015, καθώς η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας των μητρικών τραπεζών και η γενικότερη κατάσταση στην χώρα μας, πυροδότησε μια φυγή καταθέσεων από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, κυρίως στα Σκόπια και τη Σερβία. Οι τραπεζικές Αρχές των χωρών αυτών αντιμετώπισαν τις πιέσεις με το να εξαλείψουν σταδιακά τα ανοίγματα των ελληνικών θυγατρικών έναντι της Ελλάδας με μια σειρά μέτρων.

Οι προεγκρίσεις για μεγάλες συναλλαγές και η εισαγωγή χρονικής ροής κεφαλαίων, καθώς και η επιβολή σχεδόν της υποχρεωτικής μεταφοράς των καταθέσεων σε μητρικές τράπεζες ήταν κάποια από αυτά.

Το επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή, κάτι που φαίνεται άλλωστε και στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών μας που προβλέπουν σημαντικότατη μείωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό! Δυστυχώς, η δίψα ρευστότητας από τις μητρικές, καταδίκασε σε αφυδάτωση ένα μεγάλο όραμα.
Μαίρη Bενέτη, liberal.gr