21 Νοεμβρίου 2017

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας του Αιγύπτιου προέδρου

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας έχει τεθεί στην υπηρεσία της ασφάλειας του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Η Αστυνομία της Κύπρου, σε συνεργασία...


... με τις υπηρεσίες ασφαλείας του προέδρου της Αιγύπτου, σήκωσε τα μη επανδρωμένα σκάφη της, δηλαδή τα γνωστά drones, ενώ από πλευράς τους οι Αιγύπτιοι έφεραν μαζί τους στην Κύπρο ειδικό όχημα το οποίο έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων από απόσταση.

Τα drones ανήκουν στη κυπριακή Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης και πετούσαν τόσο πάνω από την αυτοκινητοπομπή του Αιγύπτιου προέδρου κατά τη μεταφορά του από το αεροδρόμιο Λάρνακας στη Λευκωσία, όσο και πάνω από το Προεδρικό Μέγαρο όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τα drones είχαν τη δυνατότητα να στέλλουν εικόνα στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ώστε να είναι ενήμεροι οι επιτελείς ανά πάσα στιγμή για τις κινήσεις του Αιγύπτιου προσκεκλημένου. Παράλληλα, η Αστυνομία είχε σηκώσει και το ελικόπτερό της που συνόδευε την αυτοκινητοπομπή του κ. Σίσι τόσο στη Λευκωσία όσο και από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτό, ωστόσο, που κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν το ειδικό όχημα που έφεραν οι Αιγύπτιοι στην Κύπρο το οποίο είναι ειδικά εξοπλισμένο με μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, από τις περιοχές που περνούσε.

Το όχημα αυτό, ένα μαύρο SUV, είχε αναμειχθεί στην αυτοκινητοπομπή που συνοδεύει τον κ. Σίσι και έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες σε συγκεκριμένη απόσταση. Αυτό έγινε ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση εκρηκτικών από απόσταση μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυπριακής Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, η Αστυνομία επιστράτευσε πέραν των 200 μελών της για την ασφάλεια του Αιγύπτιου προέδρου από διάφορες υπηρεσίες, όπως η Τροχαία, η ΜΜΑΔ, η Λιμενική, οι υπηρεσίες πληροφοριών και η Μονάδα Αεροσκαφών. Αυξημένα ήταν τα μέτρα και στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, όπου Κύπριοι και Αιγύπτιοι αστυνομικοί έλεγχαν εντός και εκτός τους χώρους χωρίς να περνά κανένας απαρατήρητος.