19 Οκτωβρίου 2017

Ερντογάν: Με ποιο δικαίωμα λες ότι το Κιρκούκ είναι δικό σου;

από το τουρκικό TRT
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο ρόλο στην ηρεμία και την ευημερία που έχει σήμερα...
... η Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ [σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι το Κουρδιστάν].

Στην 40η Συνάντηση Μουχτάρηδων που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ερντογάν απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς την διοίκηση του Αρμπίλ. Αφού υπενθύμισε ότι η ΚΠΔΙ στο παρελθόν αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, δεν μπορούσε να πληρώνει ούτε τους μισθούς του δημοσίου και έπαιρνε δάνεια από την Τουρκία, είπε τα παρακάτω:

«Τους δώσαμε σοβαρά ποσά σε δάνεια. Δεν τους έδωσε κανείς αλλά εμείς τους δώσαμε. Επομένως αφού χθες η Τουρκία βοηθούσε την ΚΠΔΙ, γιατί σήμερα κλείνει τους μεθοριακούς σταθμούς και τον εναέριο χώρο της; Η Περιφερειακή Διοίκηση Βορείου Ιράκ είναι αυτή που πρέπει πρώτα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Αντιδρώντας με έντονο τρόπο στην σημερινή αξίωση της ΚΠΔΙ ότι το Κιρκούκ της ανήκει, ο Ερντογάν είπε τα εξής: «Αυτοί που ενεργούν σχεδόν σε κατάσταση υστερίας και με μια βιασύνη που μυρίζει έντονα καιροσκοπισμό, θα λογοδοτήσει. Τι πιάνει και λέει; ‘Το Κιρκούκ είναι δικό μου’ λέει. Με ποιο δικαίωμα λες ότι το Κιρκούκ είναι δικό σου; Έχεις εσύ ιστορία στο Κιρκούκ; Τι γυρεύεις εσύ στο Κιρκούκ;...

» Βεβαίως και δεν θα εθελοτυφλήσουμε σε αυτούς που κάνουν χώρο σε μια άλλη αιματοβαμμένη οργάνωση με βεβαρημένο ποινικό μητρώο όπως η διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση PKK. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στην PKK, στην Νταές στη Συρία, στην PYD, στην YPG, σε καμία από αυτές να ασκούν αρμοδιότητες εκεί πέρα. Όπως είπα και παλαιότερα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα και να κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ο ΠτΔ σημείωσε εξάλλου τα παρακάτω: «Αυτοί που ενεργούν με πάθη, πλήττουν πάνω από όλα τον ίδιο τους τον λαό. Τώρα δεν θα έχουν πια τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κλπ. από πάνω. Ο εναέριος χώρος είναι πλέον κλειστός. Πτήσεις δεν γίνονται πλέον προς πουθενά από το Αρμπίλ.

» Διότι εμείς είμαστε ο σημαντικότερος εναέριος χώρος. Εμείς θα στείλουμε τις ανάγκες στην κεντρική διοίκηση. Και η κεντρική διοίκηση θα δώσει τις αναγκαίες βοήθειες προς τον λαό του Βορείου Ιράκ από εκεί. Αλλά θέλουμε να δει ο λαός τι τους έχει κάνει η τοπική διοίκηση του Βορείου Ιράκ και θέλουμε να τους δώσει το αναγκαίο μάθημα».