26 Σεπτεμβρίου 2017

Απίστευτο: Αναγκάζουν τους καρκινοπαθείς να πάνε Τουρκία και Βουλγαρία για εξετάσεις!

Ο γολγοθάς των ασθενών από την Μακεδονία

Στην Τουρκία και τη Βουλγαρία αναγκάζονται να πηγαίνουν οι καρκινοπαθείς από τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να υποβληθούν...


... σε PET CT– SCAN, μια διαγνωστική εξέταση σημαντική για τη διάγνωση, αλλά και την έκβαση της νόσου.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ασθενείς με καρκίνο από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κάνουν PET CT – SCAN στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας, και στο νοσοκομείο της Βάρνας στη Βουλγαρία, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν αυτό το μηχάνημα μετριούνται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Την διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN κάνουν μόνο τέσσερα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν από ένα μηχάνημα PET CT το καθένα. «Τόσα έχει ένα νοσοκομείο της Τουρκίας, αυτό της Αδριανούπολης» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της.

Τα νοσοκομεία στη χώρα μας είναι τα εξής: ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (διενεργούνται 3–4 εξετάσεις την ημέρα) και ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ στη Θεσσαλονίκη (γίνονται 7–8 εξετάσεις την ημέρα), ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (10–12 εξετάσεις την ημέρα) και ΜΕΤΑΞΑ (3–4 εξετάσεις την ημέρα) στην Αθήνα. Συνολικά σε ημερήσια βάση γίνονται 25 με 28 εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, άλλες 32–42 εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν άλλα τέσσερα μηχανήματα PET CT. Η αναμονή για τους ασθενείς είναι περίπου ενάμισι μήνας. «Όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Η εξέταση κοστίζει 1.500 ευρώ. Μέσω ΕΟΠΥΥ οι χρεώσεις φθάνουν τα 400 ευρώ. Όσοι έχουν χρήματα σώζονται. Οι υπόλοιποι πεθαίνουν. Επιπλέον, για τη διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή Ραδιοφάρμακου η δόση του οποίου κοστίζει 750 ευρώ», διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 41.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες διάγνωσης, περίθαλψης και θεραπείας που προκύπτουν για τους ασθενείς.

Ο Γολγοθάς της εξέτασης
Η εξέταση PET CT συνταγογραφείται σε ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Προτείνεται από το Ογκολογικό Συμβούλιο και για να πραγματοποιηθεί με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει έγκριση από το ΚΕΣΥ ή Ελεγκτή ιατρό. Κοστίζει 1.500 ευρώ για τον ασθενή χωρίς εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Με εγκεκριμένο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν PET CT γίνεται δωρεάν. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία οι ασθενείς πληρώνουν για την εξέταση 15% συμμετοχή, αλλά με πρόσθετες χρεώσεις, το κόστος συμμετοχής μπορεί να φθάσει τα 400 ευρώ.

Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση PET CT λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων στην πρόσβαση και έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ. Εάν δε παρουσιάσουν βλάβη τα ελάχιστα μηχανήματα PET CT που διαθέτουν τα νοσοκομεία δεν γίνεται η εξέταση, παρότι οι ασθενείς περιμένουν 1 ½ μήνα σε λίστα αναμονής και μπορεί να ταξίδεψαν από την άλλη άκρη της χώρας.

Εάν επίσης παρουσιάσουν βλάβη τα μηχανήματα της εταιρείας που παράγει μονοπωλιακά το Ραδιοφάρμακο, όπως έγινε τον περασμένο Μάιο, αναβάλλονται όλες οι εξετάσεις PET CT- SCAN σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.