7 Αυγούστου 2017

Η Τουρκία προκαλεί με NAVTEX στην Κάρπαθο

Τι απάντησε η Αθήνα

Με παράνομη NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για βρετανικό πολεμικό πλοίο.

Συγκεκριμένα η Τουρκία...
... με τη NAVTEX 764/17, δεσμεύει περιοχή από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου για βρετανικό πλοίο για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Γνωστό το σενάριο καθώς η Τουρκία, στις 29.07.2017 προέβη σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής, δια έκδοσης σχετικής NAVTEX για εξυπηρέτηση όχι δικών της σκοπών αλλά για την δραστηριότητα που αφορούσε σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Μετά από διάβημα της Κυπριακής κυβέρνησης το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν από την Τουρκία να προχωρήσει σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Μάλιστα  μετά τις κινήσεις της Λευκωσίας η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για την ίδια ακριβώς περιοχή, δηλώνοντας ότι θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του τουρκικού και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όσο αφορά την νέα NAVTEX της Τουρκίας για το Βρετανικό πολεμικό πλοίο η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν άφησε την νέα τουρκική "αφορμή" για παράνομη δέσμευση περιοχής χωρίς απάντηση. Η υδρογραφική υπηρεσία του ΠΝ εξέδωσε NAVTEX που ακυρώνει την τουρκική.