6 Αυγούστου 2017

Κρίσεις Αρχηγών: H νέα στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας

Όλες οι ραδιουργίες και τα παραλειπόμενα

Ο Ερντογάν απέκτησε τους νέους του «πιστούς» στρατιωτικούς ηγέτες, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να το ξανακάνει σύντομα.

Πόσο όμως έχει κλονιστεί...
... η εμπιστοσύνη του στους πάντες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου; Οι ετήσιες κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας στην Τουρκία θύμιζαν… αντίποινα Σουλτάνου σε «απερίσκεπτους» σφετεριστές της εξουσίας του.

Επισήμως επρόκειτο για μια «αλλαγή» στην κορυφή του στρατεύματος. Στην πραγματικότητα ήταν ένα νέο προληπτικό «ξεκαθάρισμα» με τον πρόεδρο Ερντογάν να περιχαρακώνεται ακόμη περισσότερο στον θώκο της απόλυτης –όπως ελπίζει – εξουσίας του, βασιζόμενος στην αφοσίωση των νέων του Αρχηγών αλλά και ελέγχοντάς τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά, το τουρκικό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) απαρτίζεται πλέον από οκτώ πολιτικούς και μόνο τέσσερις στρατιωτικούς. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί έχουν το πάνω χέρι, ενώ τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επί πολλά χρόνια, για να ανέλθει κανείς στην ανώτατη κλίμακα της ιεραρχίας, έπρεπε να ενστερνίζεται τις αξίες του κεμαλικού κοσμικού κράτους. Στην σημερινή Τουρκία, το μόνο προαπαιτούμενο είναι η… πίστη στον Ερντογάν, διανθισμένη με εμφανή θρησκευτική ευλάβεια. Προφανώς οι κάτωθι αξιωματικοί τα έχουν όλα αυτά.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Hulusi Akar, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για τις επιτυχίες του κατά του ΡΚΚ και των Κούρδων πολιτοφυλάκων του YPG στην Συρία. Η τοποθέτησή του «Seri Paşa», όπως είναι το παρατσούκλι του, στην κορυφή της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) δείχνει ότι η Άγκυρα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας με το ίδιο «βαρύ χέρι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατηγός Akar ήταν ένας από τους τέσσερις Αρχηγούς Κλάδου που κρατήθηκε από τους κινηματίες αλλά ο μόνος που δεν αποστρατεύθηκε μετά. Αντιθέτως, «αναβαθμίσθηκε» και όπως γράφει ο Τούρκος αναλυτής Metin Gurcan στο Turkey Pulse, αυτό δείχνει ότι διαπραγματεύτηκε το θετικό για τον ίδιο αποτέλεσμα μέσω «στρατηγικού παζαριού».

Γνωστός για την σκληρή του στάση απέναντι στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο νέος Αρχηγός του Στρατού Ξηράς, Στρατηγός Yaşar Güler, είχε συλληφθεί και κρατηθεί από τους πραξικοπηματίες. Ο 63χρονος Güler είχε περιγράψει το πραξικόπημα ως «τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζοντας τον Γκιουλέν «αρχηγό εξτρεμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης» ενώ είναι υπέρμαχος της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία και της άμεσης υποστήριξης των Σύρων ανταρτών.

Ο Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz αναλαμβάνει την ηγεσία της τουρκικής Αεροπορίας (THK) και θα είναι ο ιμπρεσάριος των καθημερινών τουρκικών… παραστάσεων – πάντα στην λάθος πλευρά του Αιγαίου! Ωστόσο, πάνω από το κεφάλι του θα έχει τον ανώτερο –και αρχαιότερο– Στρατηγό Akar. Η Αεροπορία ήταν το Όπλο που επλήγη περισσότερο από την κατάληξη του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, κάτι που φάνηκε και επιχειρησιακά.

Πέμπτος στην ιεραρχία, ο Αντιναύαρχος Adnan Özbal βρέθηκε ως δια μαγείας πρώτος «προσπερνώντας» τέσσερις αρχαιότερούς του, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο σοκ στις τάξεις του Ναυτικού και αναμένεται να δημιουργήσει δυσαρέσκειες. Για την θέση αυτή, επικρατέστερος φερόταν ο Αρχηγός Στόλου, Ναύαρχος Veysel Kösele, ανώτερος του Özbal, ο οποίος… παραμένει στην θέση του και δεν δείχνει πρόθυμος να αποστρατευτεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, το θέμα του Αρχηγού Στόλου «θα επιλυθεί αργότερα». Η εκτίναξή του όμως στην κορυφή δημιουργεί και μείζον θέμα για το Ναυτικό το οποίο υποβαθμίζεται σε σχέση με τον Στρατό και την Αεροπορία αφού ο Στρατηγός Akar είναι οκτώ χρόνια αρχαιότερος του Özbal, ο Στρατηγός Güler έξι χρόνια αρχαιότερος του Ναυάρχου ενώ ο Πτέραρχος Küçükakyüz είναι έξι χρόνια νεότερος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και τέσσερα από τον Αρχηγό Στρατού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ως το 2019 όλοι θα «βαράνε προσοχές» στον «παλιό» Akar.

Όσον αφορά την Στρατοχωροφυλακή (Jandarma) ο νέος Αρχηγός της, μετά την προαγωγή του Στρατηγού Güler, θα διορισθεί αργότερα από τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu και δεν αποκλείεται να είναι πολιτικό πρόσωπο καθώς με την νέα δομή οι δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής υπάγονται πλήρως σε πολιτικό έλεγχο.

Στους στρατιωτικούς κύκλους πάντως, υπάρχει ακόμη αντίσταση και έντονη δυσαρέσκεια για τον απόλυτο έλεγχο του Στρατού από τους πολιτικούς. Χαρακτηριστικό είναι ένα tweet του Αντιναυάρχου Nusret Guner ο οποίος παραιτήθηκε το 2013 για να διαμαρτυρηθεί για την ανάμιξη των πολιτικών στο στράτευμα. Ο Στρατός της χώρας είναι πλέον «απόλυτα διαπλεκόμενος με την πολιτική» γράφει και προσθέτει: «Η Τουρκία τελείωσε…»

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προήγαγε επίσης έξι Στρατηγούς και Ναυάρχους ενώ 61 Συνταγματάρχες ανέβηκαν την πυραμίδα της ιεραρχίας. Η θητεία οκτώ Στρατηγών επεκτάθηκε κατά ένα έτος και κατά δύο έτη η θητεία 168 Συνταγματαρχών. Η πλειονότητα των προαχθέντων Συνταγματαρχών στον βαθμό του Στρατηγού διοικούσε σχηματισμούς Ειδικών Δυνάμεων (Ταξιαρχίες) στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Ανατολίας που διεξήγαγαν επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ.

Επίσης, μια ακόμη πρωτιά ήταν η επιστροφή στην ενεργό υπηρεσία –με βαθμό Στρατηγού– Συνταγματαρχών οι οποίοι είχαν αποστρατευθεί για πολιτικούς λόγους, «κυνηγημένοι»...
... από την οργάνωση FETÖ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πέρασε τον περασμένο Αύγουστο, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία) αναφέρονται πλέον στον υπουργό Άμυνας ο οποίος είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι στρατιωτικός. Επίσης, όλες οι Στρατιωτικές Ακαδημίες και τα Στρατιωτικά Λύκεια έχουν κλείσει και ο πρόεδρος Ερντογάν θα διορίζει ο ίδιος τον Διευθυντή του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας που δημιουργείται στην θέση των ανωτέρων Σχολών.

Σε αυτό θα μπορούν να εγγράφονται και απόφοιτοι των ισλαμικών θρησκευτικών σχολείων για τους οποίους μέχρι τώρα η πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές απαγορευόταν εκ προοιμίου. Έτσι, στην νέα Τουρκία του Ερντογάν, θα μπορεί κάποιος να είναι και ιμάμης και Στρατηγός, όπως οι Οθωμανοί Σουλτάνοι που ήταν Χαλίφες και στρατηλάτες. (onalert)