6 Αυγούστου 2017

Έψαχναν συμμάχους για το Grexit και στην Αργεντινή, Εκουαδόρ και Βραζιλία!

Ενεργούσαν πίσω από την πλάτη του λαού, τον οποίον παραπλανούσαν

Νέες αποκαλύψεις για τη μυστική συνάντηση που είχαν το 2013 στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νικολάς Μαδούρο, αλλά και τις επαφές που είχε...

... ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ρωσία, Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει βοήθεια ενόψει της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έρχονται στο φως. Τις αποκαλύψεις φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Ιάσων Πιπίνης, πρώην υπουργός της Βενεζουέλας αποκαλύπτει πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι για το Grexit δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια από Βενεζουέλα, Κίνα και Ρωσία, στράφηκε στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στην Βραζιλία!

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η άφιξη κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόλις δυο μήνες μετά από τις επαφές Τσίπρα στη Μόσχα.

Το ρεπορτάζ επίσης επισημαίνει ότι στη συνάντηση της Μόσχας συμμετείχε και στενός συνεργάτης του Μαδούρο, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και η πιθανότητα σύναψης εμπορικών συμφωνιών της Βενεζουέλας με την Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και των τροφίμων.

Ένα από τα θέματα πάντως, τα οποία φέρεται να συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά με τη Βενεζουέλα, ήταν η πιθανότητα η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από το  καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Τον Ιούλιο του 2013 ο κ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη Μόσχα, μαζί με τον Νίκο Παππά, για να συναντήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Το ραντεβού είχε κλείσει ο ίδιος ο Μαδούρο λίγες μέρες πριν. Όπως διαβεβαιώνει αξιόπιστη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, Τσίπρας και Παππάς περίμεναν για δυο μέρες σε ξενοδοχείο της Μόσχας το ραντεβού με τον Μαδούρο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν εμφανίστηκε και αντ’ αυτού παρουσιάστηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας κ. Ελίας Χάουα και ακόμη δυο κυβερνητικά στελέχη. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν διέψευσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ε.Τ., ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τις επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο.

Στη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, κ. Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές του καθεστώτος με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και ο κ. Τεμίρ Πόρας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ε.Τ. ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνη τη συνάντηση «ζήτησε στήριξη από τον Νικολάς Μαδούρο» και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, «όπως να της παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη»! «Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας υποστηρίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να τους δείξει να καταλάβουν πως ήθελε να κατακτήσει την εξουσία αλλά χωρίς να χρειαστεί η Ρωσία να πάρει την ηγεμονική θέση που είχαν κάποτε οι ΗΠΑ. Είπε πως ήταν αδύνατον να τους δώσει την αεροπορική βάση στην Κρήτη που ζητούσαν».

Μεσάζοντες επιχειρηματικών συμφερόντων;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δυο πλευρές συζήτησαν και πιθανή εμπορική συνεργασία Ελλάδας – Βενεζουέλας στον τομέα του πετρελαίου και των τροφίμων, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.

Άγνωστο παραμένει με ποια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς θα λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, ενώ σε εκείνη τη συνάντηση δεν συνοδεύονταν από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο του 2013, ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιρειών, Αρτέμη Αρτεμίου, ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα, αυτή τη φορά μαζί με εκπροσώπους ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών, όπου μεταξύ άλλων, είχαν συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, με στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA και με στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού Telesur.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο (τότε) Συνασπισμός δεν είχε βγάλει καμία ανακοίνωση ούτε για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης Μαδούρο στη Μόσχα, αλλά ούτε και για το ταξίδι και τις εκεί επαφές του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα.

Επαφές σε Εκουαδόρ, Αργεντινή και Βραζιλία
Σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, κ. Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, είναι εκείνος που πρώτος εισηγήθηκε στον Μαδούρο να μη μεσολαβήσει στους Ρώσους για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν αξίζει να μεσολαβήσεις στη Ρωσία για αυτόν τον Έλληνα πολιτικό», φέρεται να είπε ο Αρβελάιζ στον Μαδούρο αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στη Μόσχα.

Ο Αρβελάιζ ανήκει στην λεγόμενη «ομάδα των Γάλλων», μια ομάδα νέων κυβερνητικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, που ανατράφηκαν στη Γαλλία και τους οποίους είχε καλέσει ο Ούγο Τσάβες να εργαστούν για την «Μπολιβαριανή Επανάσταση». Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Τεμίρ Πόρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί της «ομάδας των Γάλλων», αλλά και ένας σημαντικός Γάλλος διανοούμενος που είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το καθεστώς, «δεν εμπιστεύονταν τον Έλληνα πολιτικό Αλέξη Τσίπρα». Ο Νικολάς Μαδούρο φέρεται να ήταν επιφυλακτικός με τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Ούγο Τσάβες, ο οποίος φέρεται να είχε διαφορετική αντίληψη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία για να ζητήσει βοήθεια και στήριξη. Λίγο καιρό μετά, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ταξίδεψε στις χώρες αυτές.

«Ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία αλλά και εκεί βρήκε πόρτες κλειστές», επισημαίνει ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας. «Όταν ο Αλέξης συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα, ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα αλλά ούτε και οι άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες θα μπορούσαν να του εγγυηθούν κάποια συγκεκριμένη βοήθεια, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και έγινε… φιλοευρωπαϊστής», δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας στην Αθήνα
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα πως αμέσως μετά από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το αεροσκάφος παρέμεινε στην Αθήνα για μια μέρα και την επομένη αναχώρησε. Η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έγινε γνωστό ούτε ποιοι επέβαιναν στην πτήση αλλά ούτε και ο σκοπός της επίσκεψης, μόλις δυο μήνες μετά τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά σε Μόσχα και Βενεζουέλα.

Σε κάθε περίπτωση, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε την άδεια προσγείωσης, δεν είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα αξιωματούχους της Βενεζουέλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε και να αρνηθεί στο κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη ούτε στο ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ έχει επισκεφθεί τη χώρα μας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο κ. Νίκος Παππάς είχε παραπέμψει τον κ. Βενιζέλο στο Υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθεί αν ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του οποίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε ταξιδέψει στην Καραϊβική, έχει έρθει στην Ελλάδα και για ποιο λόγο.