9 Αυγούστου 2017

Ιστορικές μνήμες ξυπνά η αμυντική συνεργασία Γερμανίας και Ιαπωνίας

Ολοταχώς για Δ΄ Ράιχ με την Ιαπωνία πάλι μαζί!

Μπορεί οι δυο χώρες να μην έχουν καμία σχέση με ό,τι ήταν κάποτε που βρέθηκαν στην ίδια πλευρά του λόφου και αιματοκύλησαν τον πλανήτη.

Είναι δύο υπερσύγχρονες...
... δημοκρατίες έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στον μεταπολεμικό κόσμο. Όμως, η ιστορική εμπειρία εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο της και είναι βέβαιο ότι πολλοί «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης του συμφώνου αμυντικής και τεχνολογικής συνεργασίας της Γερμανίας με την Ιαπωνία.

Η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της άμυνας θα δίνει έμφαση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και στην εκατέρωθεν βοήθεια στον τεχνολογικό τομέα, καθώς δεν είναι μυστικό ότι και οι δυο χώρες είναι εξαιρετικά προηγμένες, ενώ κάποιο κοινό πρόγραμμα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο οικονομικά και πιθανώς επιτυχημένο εμπορικά, εάν οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών το υποστηρίξουν με παραγγελίες.

Το ενδιαφέρον στη συμφωνία συνεργασίας είναι ότι οι δυο χώρες δεν έχουν προχωρήσει στην αποδέσμευση του συνόλου του κειμένου που υπέγραψαν, πιθανότατα για να αποφύγουν να ερεθίσουν τα αντανακλαστικά πολλών χωρών και όχι μόνο με γνώμονα την ιστορική εμπειρία.

Για παράδειγμα, οι εξαιρετικά προωθημένες εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα θα μπορούσαν να πληγούν, εάν το Βερολίνο δεν χειριστεί το ζήτημα με διπλωματική «λεπτότητα» και δώσει την εντύπωση ενός «φλερτ» το οποίο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια άλλων χωρών…

Πάντως, οι δυο χώρες δεν πτοούνται από τις ανησυχίες που μπορεί να διατυπώσει οποιοσδήποτε και ήδη εργάζονται στην κατεύθυνση εντοπισμού των πιο κατάλληλων τομέων για την υλοποίηση της συμφωνίας και την ανάπτυξη της συνεργασίας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο.