13 Αυγούστου 2017

Η αλαζονική πολιτική της Αλβανίας θα γυρίσει μπούμπερανγκ

Το μεγάλο λάθος που διαπράττει ο Ερντογάν, φαίνεται ότι ακολουθεί και ο Ράμα. Να μη λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τα όρια ανοχής των λαών, τους οποίους προκαλούν.

Ακόμη και οι έμφοβοι ηγέτες...


... που ανέχονται προσβολές προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν απώλεια της εξουσίας τους, υποχρεώνονται από την πίεση του λαού να αντιμετωπίσουν δυναμικά τον προπετή αντίπαλο.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, και παρ’ όλη την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην Αλβανία, ο Ερντογάν ανησυχεί για τα δείγματα νεποτισμού που παρατηρεί στον μαθητή του - χριστιανό μεν, αλλά με ιδιαίτερη αγάπη στο μουσουλμανικό χρήμα. Προ δύο μηνών, ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, και με αφορμή τα όσα λέγονται για την Μεγάλη Αλβανία, είχε δηλώσει:

«Οι ιδέες ορισμένων (σ.σ. του ίδιου δηλαδή του Έντι Ράμα!) για ενοποίηση Αλβανίας, "Μακεδονίας" και Κοσόβου σε μια Μεγάλη Αλβανία είναι πολύ κακές και απαράδεκτες για εμάς». Και κατέληξε: «Βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στη Συρία… Δεν θέλουμε να ξεσπάσουν τέτοιες κρίσεις στα Βαλκάνια. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να σχεδιάσουν τέτοιες εξελίξεις, αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε».

Η πρώτη εντύπωση είναι προφανώς ότι ο Ερντογάν δεν θέλει ταραχές στα Βαλκάνια, προκειμένου απερίσπαστος να συνεχίσει την προσπάθεια προσεταιρισμού των μουσουλμάνων, γιατί όχι και τουρκοποίησή τους. Κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί από την αναταραχή που θα προκύψει, μετά την βίαιη ενοποίηση των Αλβανών, που θα προέλθει από διαίρεση κρατών. Είναι λογικό, επομένως, να επιθυμεί ο Ερντογάν την ηρεμία στα Βαλκάνια, που εξυπηρετεί τους σκοπούς του.

Όμως, θεωρώ πως δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος της αντίθεσης του Ερντογάν στην προοπτική δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Αλλά και ότι ο Έντι Ράμα με την κλιμάκωση του αλυτρωτισμού του και τις φαντασιώσεις του για τη "Μεγάλη Αλβανία", ακόμη και αν αυτή δεν επιτευχθεί , θα παίξει ηγετικό ρόλο στο "Μουσουλμανικό Τόξο" των Βαλκανίων, στο οποίο θέλει να ηγεμονεύσει ο Ερντογάν και θα έχει τον μαθητή του αντίπαλο. Εξ ου και η αντίθεση.

Ο Έντι Ράμα όμως, έχει κι άλλο δίλημμα, το οποίο θα του δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, αν δεν αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, δεδομένου ότι εισπράττει και από τις δύο πλευρές.

Η μεν Σαουδική Αραβία δεν ενδιαφέρεται για οικονομική επέκταση στην Αλβανία, αλλά για την επικράτηση του "Ουαχαμπισμού", που αποτελεί θρησκευτικό κίνημα ή κλάδο του σουνιτικού ισλάμ. Πρόκειται για ένα φονταμενταλιστικό κίνημα, με σκοπό την αποκατάσταση της καθαρής μονοθεϊστικής λατρείας (οι υποστηρικτές του κινήματος δεν συμπαθούν τον όρο «Ουαχαμπισμός», θεωρώντας τον υποτιμητικό και προτιμούν να αποκαλούνται Σαλαφιστές). Άφθονο χρήμα έχει εισρεύσει στην Αλβανία, ακόμη και για ίδρυση τεμενών σε χριστιανικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπου δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι.

Ο Ερντογάν εξ αντιθέτου, χρησιμοποιεί τον μουσουλμανισμό ως εργαλείο, προκειμένου να υποδουλώσει οικονομικά τις βαλκανικές χώρες. Δωροδοκώντας τον Ράμα -και όχι μόνον αυτόν- έχει αποκτήσει την κυριότητα επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς της Αλβανίας (από αεροδρόμια έως υδροηλεκτρικά έργα), αλλά έβαλε το πόδι του και σε στρατιωτικής σημασίας εγκαταστάσεις. Αν, επομένως, συνεχίσουν διαταραγμένες οι σχέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, πολύ περισσότερο δε αν εκτραχυνθούν, ο Ράμα πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο κυρίων, αντιμετωπίζοντας την μήνι του περιθωριοποιηθέντος.

Ως προς την Ελλάδα, φαίνεται πως γίνονται κάποια δειλά βήματα, αντιμετώπισης της ανθελληνικής στάσης του Έντι Ράμα, με την υφαρπαγή περιουσιών Ελλήνων, τους διωγμούς εις βάρους τους και την καταστροφή ή δήμευση εκκλησιών.

Ένα από αυτά είναι η αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας από ομογενείς, που συνεργάζονται στενά με τις αλβανικές Αρχές κατά της ελληνικής μειονότητας. Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει καταρτίσει κατάλογο με ονόματα ομογενών της Χειμάρρας, από τους οποίους θα αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα, όπως συνέβη και με τον δήμαρχο Χειμάρρας, Γκιόργκι Γκόρο, στενό συνεργάτη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στα σχέδια του για πλήρη αφελληνισμό της περιοχής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.

Ο Γκιόργκι Γκόρο, είχε λάβει ελληνική ταυτότητα το 2014 από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, δηλώνοντας ψευδώς ως τόπο μόνιμης διαμονής τα Ιωάννινα και συνεργαζόταν με πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Γ. Παπανδρέου μετέβη προσωπικώς στα Τίρανα προκειμένου να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Έντι Ράμα, όπως και ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πύρρος Δήμας. Η αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας και από άλλους, όπως θα συμβεί εντός των ημερών, είναι ένα καλό μήνυμα, και θα ήταν επωφελές, αν ενεργοποιούνταν και στην Θράκη.
Ο Μακεδών