8 Αυγούστου 2017

Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στον Λίβανο και φόβοι για εξάπλωση στη χώρα

Διώκεται από παντού και αναζητά έδαφος;

Το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να προχώρησε στην εκτόξευση επτά ρουκετών Γκραντ που έπεσαν σήμερα στο έδαφος του Λιβάνου από τον θύλακα...


... που ελέγχει στα σύνορα με τη Συρία, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας.

Αν η πληροφορία αυτή επαληθευθεί θα πρόκειται για την πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές του ΙΚ χρησιμοποιούν αυτό το είδος όπλου έπειτα από αρκετά χρόνια. Η εξέλιξη καταγράφηκε την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη έφοδο εναντίον τους.

Οι ρουκέτες αυτές έπεσαν γύρω από την πόλη αλ Κάα· ανταποδίδοντας τα πυρά, ο λιβανέζικος στρατός έπληξε με το πυροβολικό θέσεις του ΙΚ σε κοντινούς λόγους, ανέφερε η πηγή.  Μαχητές του ΙΚ και του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο άλλοτε βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) κατέλαβαν θύλακες στην κακοτράχαλη περιοχή των συνόρων κοντά στην πόλη Άρσαλ του Λιβάνου ήδη στις απαρχές του πολέμου στη Συρία, που διαρκεί πλέον έξι χρόνια. Επρόκειτο για τη σοβαρότερη εξάπλωση της σύρραξης στο λιβανέζικο έδαφος μέχρι σήμερα.

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου μήνα ανάγκασε τα μέλη του Μετώπου Υποστήριξης να εγκαταλείψουν τα εδάφη που κατείχαν στην περιοχή έπειτα από μια μικρής διάρκειας αλλά εκτεταμένη επιχείρηση. Ο στρατός του Λιβάνου εκτιμάται ότι θα εξαπολύσει έφοδο εναντίον του θύλακα του ΙΚ σύντομα.

Οι τζιχαντιστές και οι δυνάμεις του Λιβάνου ανταλλάσσουν συχνά πυρά πυροβολικού, ολμοβόλων και όπλων μικρών διαμετρημάτων εδώ και χρόνια.