11 Αυγούστου 2017

“Μπίζνες” Ερντογάν με την προμήθεια τακτικών οχημάτων για τον τουρκικό Στρατό

Η εταιρία ανήκει σε στενό φίλο του Ερντογάν και στο... Κατάρ!


Η συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης με την εταιρία BΜC προβλέπει την παραγωγή και προμήθεια από τον τουρκικό Στρατό...


... 529 τακτικών τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων, αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ (350 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα του defensenews.

Η Γενική Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) ανακοίνωσε ότι η BMC θα είναι ο κύριος εργολάβος, αλλά αναμένεται το έργο να μοιρασθεί και σε άλλες τουρκικές εταιρίες.

Το σχετικό συμβόλαιο με την BMC προβλέπει επίσης την προμήθεια ενός απροσδιορίστου αριθμού οχημάτων τύπου Yeni Kirpi, την αναβαθμισμένη έκδοση του θωρακισμένου κατά ναρκών οχήματος Kirpi ("σκατζόχοιρος") το οποίο είχε παρουσιασθεί στην πρόσφατη έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα οχήματα θα αναπτυχθούν για επιχειρήσεις “κυρίως” στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ο τουρκικός Στρατός και η Στρατοχωροφυλακή (Jandarma) διεξάγουν... κανονικό πόλεμο κατά των Κούρδων ανταρτών. Από το 1984 που ξεκίνησε ο ανταρτοπόλεμος του ΡΚΚ έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η σχέση του προέδρου Ερντογάν με την BMC. H εταιρία ανήκει εν μέρει στον... στενό φίλο του προέδρου, επιχειρηματία Εθέμ Σαντσάκ, ο οποίος -όλως τυχαίως- είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν! Όσο για το 50% του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της BMC, αυτό ανήκει σε επενδυτικό φορέα του... Κατάρ. (onalert)