10 Αυγούστου 2017

Ο μυστικός στρατός που φτιάχνει ο Ερντογάν

Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του ζουν εδώ και αρκετό καιρό υπό καθεστώς φόβου.

Άλλωστε, ο φόβος αποτελεί ουσιαστικά...


... τη βασική αιτία πίσω από τα συνεχιζόμενα πογκρόμ συλλήψεων προς κάθε υποψήφιο «αντιφρονούντα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόλυτη δυσπιστία του Τούρκου προέδρου στις ένοπλες και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, τον ανάγκασαν να δημιουργήσει έναν δικό του ιδιωτικό στρατό που έχει ως "βιτρίνα" την εταιρεία SADAT.

Η SADAT ισχυρίζεται επίσημα πως έχει ως μοναδική αποστολή την «παροχή συμβουλευτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών και εκπαίδευση στον τομέα της διεθνούς άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας».

Ωστόσο, μερίδα της αντιπολίτευσης, αντιφρονούντες και επικριτές της κυβέρνησης έχουν τονίσει τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η χώρα από αυτόν τον ιδιωτικό στρατό, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος να διεξάγει επιχειρήσεις που αφορούν τον Ερντογάν τόσο εντός, όσο και εκτός Τουρκίας.

Μάλιστα, η δυσπιστία Ερντογάν έναντι του στρατεύματος φαίνεται να έχει κάποια βάση αφού, σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό περίπου 85% του στρατού είναι Κεμαλιστές, το 14% του Γκιουλέν και μόνο το 1% πιστεύει στο ΑΚΡ.

«Με ένα στρατό που έχει χάσει το 65% των επιτελικών του αξιωματικών, είναι φυσικό ο Ερντογάν να προσπαθήσει να αποκτήσει μια παραστρατιωτική οργάνωση για να μπορέσει να σταθεί όρθιος μέχρι και το 2019, όπου είναι και μια κρίσιμη χρονιά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Σ. Καλεντερίδης την παραπάνω δημοσκόπηση σε συνέντευξή του.

Η SADAT ιδρύθηκε το 2012 και έχει ως ιδιοκτήτη έναν εκ των ανώτερων συμβούλων του Ερντογάν, τον Αντνάν Τανριβέρντι. Μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν έφερε τον Τανριβέρντι στο γραφείο του ως επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλο, την ώρα που πολλοί Ισλαμιστές που απολύθηκαν από τον στρατό και βρήκαν καταφύγιο στη SADAT, για να επανενταχθούν στη συνέχεια στον στρατό.

Ουσιαστικά, η εταιρεία είναι ένας παραστρατιωτικός βραχίονας, ο οποίος ήρθε στην επιφάνεια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία της 15 Ιουλίου 2016 και ομοιάζει σε χαρακτηριστικά και δομή με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Σε ανάλυσή του επί του θέματος, ο Αμερικάνος αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν σημειώνει πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν το βράδυ του πραξικοπήματος μέλη της SADAT να πυροβολούν προς τα πλήθη, ενώ ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποψιάζονται μάλιστα ότι οι σκοπευτές της SADAT ευθύνονται για ορισμένους νεκρούς στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της SADAT υπάρχει και το σήμα της εταιρείας, όπου σε χάρτη η Κύπρος και η Τουρκία είναι με κόκκινο χρώμα, ενώ η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και ο Κόλπος με πράσινο χρώμα.