12 Αυγούστου 2017

Το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του Κουρδιστάν θα γίνει παρά την αντίθεση τωνι ΗΠΑ

Η περιοχή τους είναι ήδη αυτόνομη

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Κούρδους του Ιράκ να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειάς τους, το οποίο σχεδιάζουν...
... να πραγματοποιήσουν στις 25 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η κουρδική προεδρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διατύπωσε το αίτημα αυτό χθες Παρασκευή στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο πως ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα αποσπάσει την προσοχή από «περισσότερο επείγουσες προτεραιότητες» όπως είναι η ήττα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Θα γίνει οπωσδήποτε το δημοψήφισμα
Οι Κούρδοι του Ιράκ δεν θα αλλάξουν τα σχέδιά τους να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου, παρά το ότι οι ΗΠΑ τους ζήτησαν να το αναβάλουν, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος.

«Η ημερομηνία ισχύει, 25 Σεπτεμβρίου, καμία αλλαγή», δήλωσε ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, στενός σύμβουλος του Προέδρου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, σχολιάζοντας το αίτημα που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.