8 Αυγούστου 2017

Προς νέα αποσταθεροποίηση τα Σκόπια;

Στις δημοτικές εκλογές ο Γκρουέφσκι επιδιώκει ρεβάνς

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σεγκά, ο πρόεδρος του βουλγαρικού ειδησεογραφικού πρακτορείο Focus, Κρασιμίρ Ουζούνοφ, προειδοποιεί...
... για τις κρίσιμες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης στα Σκόπια το φθινόπωρο, από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί εάν ο εθνικιστής ψευδομακεδόνας και Έλληνας εξωμότης πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλας Γρούιος) θα βρεθεί εκτός πολιτικής ή η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα αποσταθεροποίηση.

«Πρόκειται για την αποφασιστική μάχη για το VMRO-DPMNE υπό την ηγεσία του Γκρούεφσκι», λέει ο Ουζούνοφ και συνεχίζει: «Αν χάσει τους μισούς δήμους, ο Γκρούεφσκι θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Τότε το VMRO-DPMNE μπορεί και να γίνει κανονικό κόμμα. Επομένως, ο Γκρούεφσκι θα επιδιώξει νίκη με κάθε θυσία.

»Η σημερινή κατάσταση, όμως, είναι πολύ δύσκολη για τον Ζάεφ [σ.σ. σοσιαλδημοκράτη σκοπιανό Πρωθυπουργό], ο ίδιος έχει μόνο 3 δήμους, το VMRO-DPMNE έχει 60 δήμους και περίπου 15 δήμους έχουν οι Αλβανοί. Δηλαδή, αν ο Ζάεφ κερδίσει 15-20 δήμους, αυτό θα ήταν μια μεγάλη πρόοδος θα προκαλέσει την κατάρρευση του κύρους της νυν ηγεσίας του VMRO-DPMNE.

»Αν, όμως, ο Ζάεφ παραμείνει με τους δήμους που έχει και σήμερα ή Θεός φυλάξει χάσει τις τοπικές εκλογές, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες πιθανότητα θα τις κερδίσει ο Γκρούεφσκι. Τότε δεν αποκλείω να υπάρξει και κάποιο είδος αποκατάστασης του καθεστώτος του Γκρούεφσκι που θα ήταν μοιραίο για τη "Μακεδονία".

» Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο άσκησης ψήφου, σε ορισμένες περιοχές, κατά της Βουλγαρίας, δηλ. κατά των πολιτικών που «πρόδωσαν την «μακεδονική» μειονότητα, που πρόδωσαν την «μακεδονική» ιστορία και υπέγραψαν την συμφωνία με τη Βουλγαρία», τονίζει ο Ουζούνοφ.