22 Αυγούστου 2017

«Χαστούκι» Χαν στην Τουρκία: Η συμπεριφορά της αναγκάζει την ΕΕ να αλλάξει στάση

Η συμπεριφορά της Τουρκίας αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει στάση αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο...


... αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι χώρες μέλη να συζητήσουν ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς. Μακροπρόθεσμα απλώς το να αποφεύγουμε το ζήτημα δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική», επεσήμανε ο Χαν μιλώντας στη Suddeutsche Zeitung.

«Η ανάμειξη του (Τούρκου) προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εθνικές εκλογές μιας χώρας καθώς και τα αιτήματα έκδοσης φερόμενων πολιτικών αντιπάλων του είναι απαράδεκτα», τόνισε ο Αυστριακός επίτροπος. Ο Χαν αναφερόταν στην υπόθεση του τουρκικής καταγωγής Γερμανού συγγραφέα Ντογάν Ακανλί ο οποίος συνελήφθη στην Ισπανία έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει εναντίον του η Άγκυρα. Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Οι αποπομπές και οι συλλήψεις χωρίς νομική βάση που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 αποδεικνύουν ότι η τουρκική ηγεσία «προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει την πορεία της, η οποία την φέρνει ολοένα και πιο μακριά από την Ευρώπη», επέκρινε ο Χαν.