8 Αυγούστου 2017

Η Αίγυπτος κατήγγειλε το Κατάρ στον ΟΗΕ ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στον ΟΗΕ απέστειλε την περασμένη Πέμπτη υπόμνημα προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο απορρίπτει...


... τους ισχυρισμούς του Κατάρ ότι η Αίγυπτος αξιοποιεί τη θέση της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να πλήξει το Κατάρ.

Στο υπόμνημα, που δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, η αιγυπτιακή πλευρά τονίζει ότι το Κατάρ έχει υποστηρίξει οικονομικά και ιδεολογικά τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη προς την τρομοκρατία στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη είναι «γνωστή στον κόσμο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ιστοσελίδας της εφημερίδας Al-Ahram, στις 20 Ιουλίου η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κατάρ στον ΟΗΕ είχε επιδώσει επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία κατηγορούσε την Αίγυπτο ότι χρησιμοποιούσε τη θέση της [ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας] προκειμένου να μεταστρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον του Κατάρ.

Στο ίδιο κείμενο η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κατάρ απέρριπτε επίσης τους αιγυπτιακούς ισχυρισμούς περί υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων.

Στο κείμενο της αιγυπτιακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας επισημαίνεται, τέλος, ότι το Μνημόνιο Κατανόησης ΗΠΑ-Κατάρ για την απαγόρευση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το οποίο μνημονεύεται στην επιστολή του Κατάρ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπεγράφη επειδή η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες είχαν κάνει γνωστή την υποστήριξη του Κατάρ προς την τρομοκρατία.