8 Αυγούστου 2017

Τα Μάλια διώχνουν τους Βρετανούς τουρίστες

Η κατάσταση στα Μάλια, στη Χερσόνησο της Κρήτης, με τους νεαρούς βρετανούς πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια.

Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, επεισόδια, τραυματισμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις...


... και κάποιες φορές ακόμη και θάνατοι. Όλα στο όνομα μιας ξέφρενης διασκέδασης, χωρίς κανένα περιορισμό.

Τα Μάλια συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των νεαρών Βρετανών, όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες της περιοχής, κυρίως οι ξενοδόχοι, φαίνεται πως έχουν απηυδήσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Βρετανίας, πολλοί ξενοδόχοι αποφάσισαν από φέτος να βάλουν τέλος σε αυτή την κατάσταση και να μην υπογράψουν συμφωνίες με πρακτορεία που φέρνουν νεαρούς Βρετανούς μέσω φτηνών πακέτων.

Η δράση αυτών των τουριστικών πρακτόρων, σημειώνουν οι ξενοδόχοι, είναι εγκληματική, οδηγούν μεθυσμένους νέους σε πάρτι και κλαμπ, χωρίς κανένα όριο, για να κερδίζουν.

Η απόφαση είναι από το 2018 θα προωθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας με πρακτορεία οικογενειακού τουρισμού από την Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Την στροφή στον οικογενειακό τουρισμό είχε προαναγγείλει με άρθρο του ο  Αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Χερσονήσου, Ευθύμιος Μουντράκης.

«Μετά από την ώριμη και συνειδητοποιημένη, σύσσωμη απόφαση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επιχειρηματιών που βλέπουν (και οικονομικά) το υπάρχον μοντέλο να μην αποδίδει πλέον, έχει αρχίσει να γίνεται στροφή στη προσφορά ενός διαφορετικού, αναβαθμισμένου και ποιοτικότερου προϊόντος», έγραφε στο Creative, σημειώνοντας πως «η τοπική κοινωνία κουράστηκε από το μέχρι πρόσφατα, Βρετανικό κυρίως, μοντέλο τουρισμού».

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ελλάδα
Ο «τουρισμός του αλκοόλ» φαίνεται πως έχει «κουράσει» και άλλες τουριστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μαγιόρκας, της οποίας ο δήμαρχος, πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την απόφαση της τοπικής κοινωνίας να προωθήσει ένα άλλο μοντέλο τουρισμού. Πολλοί τουρίστες, κυρίως Γερμανοί σε αυτήν την περίπτωση, επισκέπτονται το νησί των Βαλεαρίδων αποκλειστικά για τα ξέφρενα πάρτι, το αλκοόλ και τα επεισόδια.

«Αυτού του είδους οι τουρίστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι πια στο νησί», ανέφερε ο Άντονι Νογκουέρα, δήμαρχος της πρωτεύουσας του νησιού, ο οποίος επισήμανε και την εμφάνιση των νεοναζί τουριστών, που έρχονται στο νησί για να προκαλέσουν φασαρίες.

«Δεν είμαστε γενικά και αορίστως κατά του τουρισμού, το αντίθετο. Θέλουμε τουρίστες που έρχονται στη Μαγιόρκα για να απολαύσουν τη θάλασσα και όλα όσα τους προσφέρει το νησί». Για τον λόγο αυτό η Πάλμα βρίσκεται σε επαφές με το γερμανικό προξενείο με στόχο μια κοινή καμπάνια προώθησης της «άλλης» εικόνας του νησιού.