6 Αυγούστου 2017

Ανέκδοτο έγινε το αποτεφρωτήριο νεκρών στη Θεσσαλονίκη

Η επένδυση δεν είναι ελκυστική καθώς μόνο το 2% επιλέγει την αποτέφρωση

Η κατασκευή «Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Θεσσαλονίκη» κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Παρά την πρόσφατη νομοθετική βελτίωση...


... η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων εξακολουθούν να παραμένουν. Το πρόβλημα δεν φαίνεται να αμβλύνεται ούτε και από τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον και σε ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτόν καθώς, όπως εκτιμούν επιχειρηματίες του χώρου, η επένδυση δεν θεωρείται ιδιαιτέρως ελκυστική.

Ο δήμος
Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν από τους πρώτους που είχε εκφράσει τη βούληση για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών, εξ αφορμής και της προσωπικής περιπέτειας του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος αναγκάστηκε να μεταφέρει στη Βουλγαρία προς αποτέφρωση τη σορό της συζύγου του Αθηνάς. Ωστόσο, μετά σχεδόν εξίμισι χρόνια δημαρχιακής θητείας ο κ. Μπουτάρης δεν κατάφερε ούτε καν να ξεκινήσει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, ο λόγος δεν ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια. Έπειτα από πολλά μπρος πίσω και αλλαγές σχεδίων ως προς τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου τελικά η οριστική απόφαση προβλέπει τη λειτουργία του σε χώρο εντός των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Όπως τονίζει ο κ. Παππάς, μόλις πριν από ενάμιση μήνα εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στον οποίο ανήκει διοικητικά η έκταση του κοιμητηρίου.

Όμως, αυτό δεν αρκεί καθώς θα πρέπει τώρα να γίνει η έγκριση και του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να καθοριστούν οι όροι δόμησης, ώστε να μπορέσει να κτιστεί το αποτεφρωτήριο. «Αυτό προϋποθέτει όμως διάφορες υποστηρικτικές μελέτες, γεωλογικές, περιβαλλοντικές κ.ο.κ. οι οποίες θα καθυστερήσουν σημαντικά» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Γι’ αυτό και η λύση την οποία επιδιώκει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η ψήφιση ρύθμισης η οποία θα ορίζει τους πολεοδομικούς όρους για την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, χωρίς να απαιτείται όλη η προηγούμενη χρονοβόρα διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο δήμος έχει επεξεργαστεί αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, την παρέδωσε στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού, ωστόσο, άγνωστο για ποιους λόγους, αυτή δεν περιελήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Η ρύθμιση είναι «φωτογραφική» καθώς προβλέπει την ακριβή χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών εντός του κοιμητηρίου, καθώς και τους όρους δόμησης. «Εμείς θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα να ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση» τονίζει ο κ. Παππάς, διαφορετικά, σημειώνει, η προοπτική λειτουργίας αποτεφρωτηρίου απομακρύνεται για τον επόμενο τουλάχιστον έναν χρόνο.

Οι ιδιώτες
Πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, διαπιστώθηκε ότι πολλοί δήμοι εμφανίζονταν απρόθυμοι να προχωρήσουν στην κατασκευή Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, εξ αιτίας και των πιέσεων που δέχονται από την Εκκλησία. Το εμπόδιο αυτό επιχείρησε να παρακάμψει η κυβέρνηση με το άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου για του ΟΤΑ με το οποίο δίνεται πλέον η δυνατότητα και σε ιδιώτες να προχωρήσουν σε μια τέτοια επένδυση.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Βασίλης Μπαμπούλας, εκπρόσωπος της ομώνυμης επιχείρησης οίκου τελετών «η επένδυση δεν είναι ελκυστική καθώς απαιτείται σημαντικό κεφάλαιο ενώ και ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν την αποτέφρωση είναι πολύ μικρός».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούλα η κατασκευή ενός Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών απαιτεί κεφάλαια περίπου 3 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. κοστίζουν μόνον τα μηχανήματα μαζί με την εγκατάστασή τους). Την ίδια στιγμή, οι σοροί οι οποίοι οδηγούνται προς αποτέφρωση στη Βουλγαρία δεν υπερβαίνουν τους χίλιους ετησίως, εκ των οποίων περίπου 100 με 150 μόνο προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί εάν λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη αποτεφρωτήριο, καθώς θα μειώσει κάπως το κόστος το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 2.700 έως 3.500 ευρώ. Ωστόσο», σημειώνει ο κ. Μπαμπούλας «στις ορθόδοξες χώρες το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν την αποτέφρωση δεν ξεπερνά το 2% των θανάτων. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε περί τους 100.000 θανάτους ετησίως, αυτοί που θα επιλέξουν την αποτέφρωση από την ταφή δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 2.000».

Δεδομένου, δε, ότι σχεδόν το 90% θα προέρχεται από την περιοχή του Λεκανοπεδίου, μια τέτοια επένδυση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. «Τουλάχιστον όχι για τις δικές μας επιχειρήσεις. Ίσως κάποια άλλη εταιρία, π.χ. κατασκευαστική, να το επιχειρήσει», σημειώνει ο κ. Μπαμπούλας.
του Νίκου Ηλιάδη, voria.gr