10 Αυγούστου 2017

Η τρίτη αξιολόγηση και ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναληφθεί

Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν είναι πολύ λιγότερες και πολιτικά ευκολότερες

Παρόλο που η τρίτη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή το φθινόπωρο, δεν βρίσκεται ούτε καν στα χαρτιά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν...


... την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα και να μην κρατήσει για μήνες, όπως συνηθίζει η κυβέρνηση.

Θα ήταν λάθος να μην ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να τραβήξει μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι θα ήταν ένα πολύ καλό σημάδι για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές αν η κυβέρνηση ολοκλήρωνε μια τρίτη αξιολόγηση στις αρχές του 2018 και μια τέταρτη με τη λήξη του προγράμματος.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξηγούσε πως αν η κυβέρνηση έδειχνε προσήλωση στο πρόγραμμα και στις μεταρρυθμίσεις ολοκληρώνοντας δύο αξιολογήσεις πριν από τη λήξη του, τότε αυτό θα ήταν σημαντική ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμα να γίνουν, συγκριτικά με αυτές που έχουν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είναι πολύ λιγότερες και σίγουρα πολιτικά πιο εύκολες.

Την ίδια ώρα, άλλες πηγές θεωρούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές πιθανόν να είναι ευκολότερη πλέον και η αποχώρηση του ΔΝΤ, δεδομένης και της πρόθεσης του Βερολίνου και του Παρισιού να μετεξελιχθεί o ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν και πόση αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της χώρας θα προσθέσει η όποια καθυστέρηση.