13 Αυγούστου 2017

Ακύρωσαν οι Βρετανοί ναυτική άσκηση στην Κάρπαθο με τους Τούρκους

Μετά την ελληνική αντίδραση

Σε ακύρωση της άσκησης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει νότια της Καρπάθου προχώρησε το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, σε μια προφανή κίνηση...
... απεμπλοκής από την κρίση που προκλήθηκε έπειτα από τη NAVTEX που εξεδόθη από τις τουρκικές αρχές (764/17) και προκάλεσε την ελληνική αντίδραση.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή" οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές ενημερώθηκαν επισήμως επί τούτου από τους Βρετανούς, ενώ ανάλογες επαφές έγιναν και σε διπλωματικό επίπεδο. Επρόκειτο για τη δεύτερη σχετική NAVTEX (είχε προηγηθεί προ δύο εβδομάδων μία που αφορούσε αμερικανική ναυτική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ) που εκδόθηκε από την Τουρκία, με την οποία προαναγγέλθηκαν ασκήσεις πολεμικών πλοίων τρίτων χωρών σε περιοχές που βρίσκονται εντός ελληνικής ή κυπριακής αρμοδιότητας.

Στην πρώτη περίπτωση υπήρχε η επίσημη διάψευση των ΗΠΑ ότι ζητήθηκε από τις τουρκικές αρχές η έκδοση NAVTEX μέσω της πρέσβεως Καθλίν Αν Ντόχερτι προς την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ στη δεύτερη, οι Βρετανοί απλώς ακύρωσαν την άσκηση ώστε να μη βρεθούν στο επίκεντρο μιας ελληνοτουρκικής διαφοράς.

Παράλληλα, η τουρκική ναυτική κινητικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται. Χθες, εξεδόθη από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας NAVTEX (781/17) με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή που αγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Κύπρου, για πραγματοποίηση άσκησης πυρών στις 17 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι εντός των οικοπέδων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά.