13 Αυγούστου 2017

Φοβούνται το «αμερικανικό ιππικό» οι Τούρκοι στην Κύπρο

Η πρόβα τζενεράλε της Total πήγε καλά

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εστία», όλα όσα συμβαίνουν αναιμάκτως στο Οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, εντός του οποίου διεξάγει ανενόχλητη έρευνες...


... για εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων η γαλλική εταιρία Total, αποτελούν στην πραγματικότητα τα προεόρτια όλων όσων θα συμβούν από το φθινόπωρο και στο εξής στην περιοχή.

Η έρευνα των Γάλλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτέλεσε γενική πρόβα προκειμένου να μετρηθούν οι τουρκικές αντιδράσεις και να διακριβωθεί έως πού μπορεί να φτάσουν αυτές, αν υπάρξει και δεύτερος γύρος ερευνών από άλλες εταιρείες το φθινόπωρο.

Με βάση τις διαθέσιμες ώς τώρα πληροφορίες, η πρόβα τζενεράλε πήγε τόσο καλά, ώστε από τον Οκτώβριο μελετάται βασίμως η πιθανότητα να μπει στο παιχνίδι δυναμικά και η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι πρότινος ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Φοβούνται το «αμερικανικό ιππικό» οι Τούρκοι
Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις σπασμωδικές κινήσεις Ερντογάν και Γιλντιρίμ στην Κύπρο όπως και στο Αιγαίο Πέλαγος στην ενεργό συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων στην εξόρυση κυπριακών υδρογονανθράκων και την προοπτική για ανάλογες συνεργασίες με την Ελλάδα.

Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η τουρκική αντίδραση όταν οι γείτονες διαπιστώσουν ότι μετά τον γαλλικό προπομπό της Total θα μπει στο παιχνίδι και αυτό που στους διπλωματικούς διαδρόμους ονομάζεται «αμερικανικό ιππικό». Η Exxon Mobil δεν ήρθε στην περιοχή για… τουρισμό ούτε είναι τυχαία η στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.

Μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να διεξάγει στο μέλλον έρευνες και στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Κρήτης, όπου έχει εντοπιστεί άφθονο φυσικό αέριο. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να υπάρξει κεντρική συμφωνία με την όποια ελληνική κυβέρνηση, την παρούσα ή τη μελλοντική. (Φιλελεύθερος)