10 Αυγούστου 2017

Συντριβή ισραηλινού επιθετικού ε/π AH-64 Apache, καθήλωση στόλου

Προσέγγιζε την αεροπορική βάση «Ραμόν», όταν ο πιλότος επιθετικού ελικοπτέρου τύπου AH-64 Apache «Peten» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε...
... ότι είχε παρουσιαστεί τεχνικό πρόβλημα.

Λίγες στιγμές αργότερα, το ελικόπτερο συντριβόταν ανάμεσα σε δυο διαδρόμους αποπροσγείωσης, παρασέρνοντας στον θάνατο τον έναν πιλότο και αφήνοντας βαριά τραυματία τον δεύτερο.

Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στην ηγεσία της ισραηλινής Αεροπορίας που διέταξε την άμεση καθήλωση των ελικοπτέρων του τύπου ώστε να διαπιστωθεί η αιτία που οδήγησε στη συντριβή και να ελεγχθούν όλα ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο νέο περιστατικό και νέες απώλειες.

Το περιστατικό καταγράφεται δύο μήνες μετά την καθήλωση του στόλου των Apache εξαιτίας της διαπίστωσης ρωγμής 20 εκατοστών στο ουραίο στροφείο κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ρουτίνας. Ο έλεγχος με ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ ανησύχησε με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αντικατάστασης του προβληματικού μέρους από τις 6.600 ώρες πτήσης στις μόλις 995 ώρες!

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις από την επιτροπή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του δυστυχήματος, έχει καταρχήν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η συντριβή αυτή τη φορά δεν συνδέεται με το πρόβλημα της ρωγμής που είχε διαπιστωθεί προ διμήνου.