13 Αυγούστου 2017

Σε βάθος 3.300 μέτρων έφτασε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κύπρου

Σε βάθος 3.300 μέτρων -δηλαδή 1.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού- έφτασε η γεώτρηση του «West Capella» στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό 1» στο οικόπεδο «11» των Total-ΕΝΙ στην Κύπρο, ένα μήνα...


... από την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου στο σημείο της γεώτρησης.

Κατά τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε ένα από τα πιο σημαντικά στάδια για την εξέλιξη της γεώτρησης, που είναι οι σεισμογραφικές έρευνες μέσα από την γεώτρηση οι οποίες έγιναν σε βάθος 3.150 μέτρων.

Με την τεχνολογία της «κατακόρυφης σεισμογραφικής διαμόρφωσης», που γίνονται οι συγκεκριμένες σεισμογραφικές έρευνες, λαμβάνονται πιο λεπτομερή και ακριβή στοιχεία σε σχέση με το κοίτασμα και δεδομένα ως προς τη διαμόρφωσή του. Έτσι συγκρίνονται με τις σεισμογραφικές εικόνες, που λήφθηκαν προηγουμένως, για να καθορίσουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες για τα επόμενα στάδια της γεώτρησης.

Σημειώνεται ότι στο στάδιο αυτό η γεώτρηση γίνεται με συνολική διάμετρο του φρεατίου περίπου 35 εκατοστών, ενώ στο προηγούμενο στάδιο -μέχρι τα 3.150 μέτρα- η διάμετρος του φρεατίου ήταν 45 εκατοστά. Το επόμενο σημαντικό στάδιο για τη γεώτρηση, αναμένεται σε περίπου 10 μέρες, όταν σε βάθος 3.500 μέτρων, θα ξεκινήσουν ειδικά «ηλεκτρογραφήματα» για αποτυπώσεις και αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων, που θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τον στόχο του κοιτάσματος.

Πρόκειται για διαδικασία η οποία συνεχίζεται μέχρι να φτάσει το γεωτρύπανο πολύ κοντά στην επιφάνεια του στόχου του κοιτάσματος. Στο στάδιο αυτό, δηλαδή σε περίπου δέκα μέρες, η ΤΟΤΑL θα έχει σημαντικές πληροφορίες ως προς το αν είναι θετικές οι προοπτικές για κοίτασμα.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γεώτρησης, θα φτάσει σε συνολικό βάθος 4.250 μέτρων, κάτι που προβλέπεται να γίνει λίγο πριν τα μέσα του ερχόμενου μήνα, αφού το πρόγραμμα της γεώτρησης προχωρά με μεγάλη ακρίβεια σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.