7 Αυγούστου 2017

«Βέτο» 200.000 Γάλλων στην ανάληψη ρόλου Πρώτης Κυρίας από την σύζυγο Μακρόν

Συγκεντρώνουν κι άλλες υπογραφές

Διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, με στόχο να αποτραπεί...


... η «θεσμική αναβάθμιση» του ρόλου της Μπριζίτ Μακρόν ως Πρώτης Κυρίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, έχουν συγκεντρωθεί ήδη περίπου 200.000 υπογραφές, ενώ την επιστολή διαμαρτυρίας, κάτω από την οποία υπογράφουν οι χρήστες, υπογράφει ο καλλιτέχνης Τιερί Πιλ Βαλέτ. Η αντίδραση έρχεται έπειτα από πληροφορίες, που θέλουν τον νέο Γάλλο πρόεδρο να σκέφτεται σοβαρά να αναβαθμίσει τον ρόλο της συζύγου του, δίνοντάς της γραφείο και προϋπολογισμό, προκειμένου να «ασκεί» τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας.

«Δεν υπάρχει κανείς λόγος, η σύζυγος του αρχηγού του κράτους να μπορεί να έχει πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα», αναφέρει το κείμενο και προσθέτει: «Η Μπριζίτ Μακρόν διαθέτει για την ώρα μια ομάδα δύο ή τριών συμβούλων, δύο γραμματείς και δύο άνδρες για την ασφάλειά της και αυτό είναι αρκετό».

Το κείμενο ξεκαθαρίζει πως η πρωτοβουλία δεν έχει σαν στόχο να πλήξει την ίδια την κυρία Μακρόν, που έχει γίνει αντικείμενο κριτικής και κακόβουλων σχολίων για τη διαφορά ηλικίας της από τον Γάλλο πρόεδρο. «Ωστόσο, σε μια περίοδο επανηθικοποίησης της πολιτικής ζωής στη Γαλλία, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε μια πρωτοβουλία που δίνει ιδιαίτερο στάτους στην σύζυγο του προέδρου Μακρόν» επισημαίνουν οι υπογράφοντες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως η σύζυγός του έπαιζε έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη δημόσια εικόνα του και, αν εκλεγόταν, θα συζητούσε μαζί της για τη θέση και το πόστο που εκείνη θα μπορούσε να αναλάβει. «Θα προσδιορίσουμε το πλαίσιο αν εκλεγώ στις πρώτες εβδομάδες και εκείνη θα αποφασίσει», έλεγε πριν από τις εκλογές...