14 Ιουλίου 2017

Toυρκικά νταηλίκια στην κυπριακή ΑΟΖ

Oι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες

Η Άγκυρα στέλνει φρεγάδα στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μια...


... νέα κίνηση επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην περιοχή θα βρίσκεται η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα η οποία θα κινείται σε απόσταση πέραν από την ακτίνα των 5 ναυτικών μιλιών από το σημείο Ονησίφορος όπου βρίσκεται το «Γουέστ Καπέλα». Κι αυτό, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής των Τούρκων που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς την ίδια ώρα να θεωρείται η πράξη τους παράνομη.

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες. Όπως και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες. Τις οποίες ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή.

Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6. Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη, γιατί κανείς δεν ήθελε να στηρίξει μια παράνομη ενέργεια. Γι’ αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.