5 Ιουλίου 2017

Την αναβίωση του αγωγού South Stream ονειρεύεται ο Πρόεδρος της Σερβίας

Τις σκέψεις ανασχεδιασμού του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream, ώστε να παρακάμπτει την Ελλάδα και να κατευθύνεται προς...
... την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας, απεκάλυψε ο Πρόεδρος της τελευταίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς.

Το ανέφερε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, την οποία έδωσε προς τον ρωσικό ιστότοπο Σπούτνικ, τονίζοντας ότι αυτή η στροφή αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα του. Μάλιστα προσέθεσε ότι ή πρόταση αυτή συζητήθηκε τόσο με τον γενικό διευθυντή της Gazprom Αλεξέι Μίλερ όσο και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι ή σχετική συζήτηση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία, αλλά ο ίδιος σκοπεύει να εργασθεί για την επίτευξή της. Ο μέχρι τώρα γνωστός σχεδιασμός ήταν ο Turkish Stream να περάσει από το έδαφος της ευρωπαϊκής Τουρκίας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια να συνεχίσει μέσω Ιονίου προς την κεντρική Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα ο Σέρβος Πρόεδρος επαναφέρει στο τραπέζι τον σχεδιασμό του South Stream, ο οποίος είχε ακυρωθεί. O South Stream παρέκαμπτε και την Ελλάδα και την Τουρκία και περνούσε μόνον από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.