16 Ιουλίου 2017

Σκόπια: O Γκρούεφσκι ζήτησε 20 σωματοφύλακες

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών αντί των 6 σωματοφυλάκων, που δικαιούται...


... να γίνουν 20, λόγω απειλών κατά της ζωής του, αναφέρει ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι  επικαλέσθηκε λόγους ασφαλείας του ιδίου και της οικογένειάς του και αιτήθηκε 20 σωματοφύλακες για ‘επ’ αόριστον’ φύλαξη λόγω κινδύνων που απειλούν τη ζωή του και την προσωπική του ακεραιότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέσθηκε το άρθρο 6 του κανονισμού σχετικά με πρόσωπα και αντικείμενα που πρέπει να παρέχονται σε πρώην πρωθυπουργούς, όταν εκτιμούν ότι ενέχονται σε υψηλό βαθμό κινδύνου για τη ζωή και τη δραστηριότητα τους. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει έκτακτα και ειδικά μέτρα για τη διάρκεια της επίκλησης του κινδύνου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ανεπίσημα, ο Γκρούεφσκι ενώ ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός είχε συνολικά 78 σωματοφύλακες, ενώ όταν ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών ο Όλιβερ Σπασόφσκι (από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- SDSM) παρέμειναν έξι σωματοφύλακες όπως προβλέπει ο νόμος.

Το ερώτημα που αναφύεται -σημειώνει το δημοσίευμα- είναι εάν μια τέτοια απαίτηση του πρώην πρωθυπουργού, έχει πραγματικά ερείσματα για απειλές, εάν υπάρχουν αποδείξεις για αυτές, ώστε να απειλείται η ζωή του, όπως διατείνεται. Για το σκοπό αυτόν, ο νόμος προβλέπει να γίνεται αξιολόγηση της ασφάλειας από την Υπηρεσία Ασφαλείας, και εάν πράγματι υπάρχουν απειλές, τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο που προβλέπει τη ρύθμιση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα. (makfax, βαλκανικό περισκόπιο)