7 Ιουλίου 2017

Novoville: Η ελληνική εφαρμογή για «έξυπνους» δήμους που κατακτά την Ευρώπη

Το novoville είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που ενώνει τους Δημότες με τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τις πόλεις που ζουν.

Μέσα από μια δωρεάν...
... εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα οι Δημότες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα καθημερινότητας και να ενημερώνονται αυτόματα για το στάδιο επίλυσης τους, να μαθαίνουν για σημαντικά γεγονότα και νέα της πόλης τους, να εκφράζουν την άποψη τους για σημαντικά θέματα και να έχουν πρόσβαση σε άλλες διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοτικές Υπηρεσίες χρησιμοποιούν ένα έξυπνο διαχειριστικό σύστημα στο διαδίκτυο όπου διαχειρίζονται τα αιτήματα και την επικοινωνία με τους Δημότες, συλλέγουν επεξεργασμένα δεδομένα και έχουν ζωντανή εικόνα της πόλης.

Το novoville ξεκίνησε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια στην Ελλάδα και σήμερα λειτουργεί σε 40 Δήμους της Ελλάδας, της Μ. Βρετανίας, του Βελγίου και της Ελβετίας. Πίσω από τη νεοφυή αυτή εταιρεία βρίσκονται δέκα νέοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Φώτη Ταλάντζη και Ηρακλή Μπουραντά.

Ο τομέας του Δημοσίου - Government Technology (govtech) θεωρείται ο τελευταίος σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν έχει επηρεαστεί ακόμα από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό αυξάνονται οι επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρίες που προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για το δημόσιο τομέα.

H Μ. Βρετανία αποτελεί μια από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στο επίπεδο ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα προς τους πολίτες. Μάλιστα αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της και η εδραίωση της Μ. Βρετανίας  ως παγκόσμιο κέντρο στο Government Technology.

Οι συνιδρυτές της novoville βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο Λονδίνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την ονομασία GovStart. Η novoville επιλέχτηκε στις 10 κορυφαίες μεταξύ 140 νεοφυών εταιριών που προσφέρουν τεχνολογικές υπηρεσίες στο Δημόσιο τομέα και μέσα στους στόχους του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στην Βρετανική αγορά και ο σχεδιασμός εκείνων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών νέας γενιάς που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, θα μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και θα αυξήσουν την συμμετοχικότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο του GovStart οι Έλληνες δημιουργοί του novoville επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα την κατοικία της Βρετανίδας πρωθυπουργού στον αριθμό 10 της διάσημης Downing Street του Λονδίνου. «Εκτός από την μοναδική ευκαιρία που είχαμε να βρισκόμαστε σε ένα χώρο που έχουν περάσει προσωπικότητες που καθόρισαν τις τύχες του κόσμου, διαπιστώσαμε την στρατηγική επιλογή και το σχέδιο της Βρετανικής κυβέρνησης να προσελκύσει startup εταιρίες ώστε να καταστεί η χώρα παγκόσμιος κόμβος στον χώρο του Government Technology.

» Η πρόβλεψη είναι ότι στα επόμενα 5 χρόνια οι startup εταιρίες θα πάρουν ένα μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30% από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες πληροφορικής . Άλλωστε από τη φύση τους οι νεοφυείς εταιρίες παρέχουν πιο ευέλικτες, οικονομικές και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες υπηρεσίες από αυτές των μεγάλων παικτών του χώρου», δήλωσε ο έτερος συνιδρυτής Ηρακλής Μπουραντάς.