9 Ιουλίου 2017

Jazz σε Ορθόδοξο ναό στην Αλβανία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στα χνάρια του Ερντογάν ο Ράμα

Μετά τις φωτογραφήσεις μοντέλων εντός των ναών, μπροστά στα εικονοστάσια με τις ιερές εικόνες και στον επισκοπικό θρόνο, η αθλιότητα (δείτε τις εικόνες)...
... των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας ξεπέρασε αυτές τις μέρες κάθε όριο προκλητικότητας.

Και έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί εξ αρχής ότι οι προσβολές στοχεύουν μόνο τους Ορθόδοξους Ναούς και Μοναστήρια… Συγκεκριμένα και μεταδίδοντας την είδηση περί φεστιβάλ jazz μουσικής της Αλβανίδας τραγουδίστριας Eda Zari, που προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες στο Κάστρο του Παλέρμο στη Χιμάρα, το Top channel επένδυε με εικόνες από βιντεοκλίπ της συγκεκριμένης όπου μαζί με όλο το μουσικό της σύνολο γυρίζει σκηνές μέσα σε ένα πλήρως εξοπλισμένο Ορθόδοξο ναό.

Εικάζουμε ότι πρόκειται για τον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Βλαχέρνας στο Βεράτιο. Απ’ την περίοδο του κομουνισμού είχε χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτισμού. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε εκθετήριο ιερών εικόνων οι οποίες επίσης δημεύθηκαν απ’ τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής. Χρησιμοποιείται και σήμερα και αναφέρεται ως μουσείο Βυζαντινής Τέχνης «Ονούφριος».

Έχουν αναφερθεί και άλλα περί του συγκεκριμένου «μουσείου» πέρα απ’ το γεγονός ότι τόσο ο ναός όσο και το περιεχόμενο του παρακρατείται αυθαίρετα απ’ τους Χριστιανούς και το νόμιμο ιδιοκτήτη, την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι πολλές οι μαρτυρίες για το πώς κοπελούδια – ξεναγοί του Υπουργείου Πολιτισμού, μπαίνουν στο ι. Βήμα και αγγίζουν διάφορα ιερά σκεύη να τα επιδεικνύουν στους επισκέπτες. Ακόμη και ι. Λείψανα και διάφορες σκηνές ενώπιο της Αγίας Τραπέζης…

Με το χθεσινό όμως βίντεο που διέρρευσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και οι υπηρεσίες διατήρησης μνημείων και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι εντελώς έκθετοι όχι μόνο στα μάτια της Ορθόδοξης κοινότητας αλλά του επιστημονικού κόσμου.

Διττή διάσταση έχει ο συγκεκριμένος ναός. Και τις δύο διαστάσεις προσέβαλαν με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Ιεροσυλία και παραβίαση κάθε κανονισμού που κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια μουσείων τέχνης και ειδικής θεματολογίας όπως αυτή των Εικόνων. Ούτε στην εποχή των μεγάλων διωγμών του κομουνιστικού καθεστώτος δεν θα γίνονταν τέτοια, έστω στη διάσταση του μουσείου.

Ο Ερντογάν μετατρέπει την Αγία Σοφία από μνημείο όλης της ανθρωπότητας σε αναγνωστήριο του Κορανίου και ο Ράμα τις ιερές εικόνες και την εκκλησία της Παναγίας μας σε σκηνογραφία διάφορων μουσικών του περιθωρίου.