7 Ιουλίου 2017

Κοσοβάρος in New York, όπλα-ναρκωτικά

Ο βήχας και το χούι δεν κρύβονται…

Εργαζόταν για το κοσοβάρικο «υπουργείο Εξωτερικών» ως οδηγός του γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη, όμως αυτή ήταν η «πρωινή δουλειά», καθώς...
... το υπόλοιπο της ημέρας του, εμπλεκόταν στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, ενώ εμπλεκόταν και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος… το όνομα αυτού, Άλμπερτ Βελίου, ο οποίος κατέληξε στα χέρια των αρμόδιων αμερικανικών αρχών!

Ο 34χρονος Κοσοβάρος Αλβανός της ιστορίας μας, διατηρούσε επαφή με την ιταλική Κόζα Νόστρα αλλά και με «προσωπικότητες» του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας. Κάπου εκεί τον εντόπισε η DEA (Drug Enforcement Agency) και τον έθεσε στο μικροσκόπιο, μαζί πιθανότατα με το FBI.

Έστησαν επιχείρηση, με πράκτορα να εμφανίζεται ως αγοραστής για 15 τυφέκια Kalashnikov AK-47 αλλά και αντιαρματικό εκτοξευτή γιουγκοσλαβικής προέλευσης τύπου Zolja. Του είπαν ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτά μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών για ξεκαθάρισμα λογαριασμών… για το πώς θα εισέπραττε τα χρήματα δεν τον απασχολούσε, διότι είχε ήδη εμπειρία από ξέπλυμα 800.000 δολαρίων.

Δεν «μάσησε» και μετέβη στο Κοσσυφοπέδιο τον Ιούνιο, όπου εξασφάλισε την «πραμάτεια» και γύρισε για να μεταφέρει τα χαρμόσυνα νέα. Όταν «έδεσαν» την υπόθεση οι πράκτορες έκαναν την κίνησή τους. Τέσσερις συνεργάτες του συνελήφθησαν στο δυτικό Κόσοβο στην πόλη Κλίνα ενώ ο Βελίου και άλλοι πέντε συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη.

Όπως προέκυψε από τις καταγραφές των επικοινωνιών που είχαν με τον Βελίου οι Αμερικανοί πράκτορες, είναι ξάδερφος ηγετικού στελέχους του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη, που προφανώς τον «έμπασε» στα κόλπα από νωρίς, αν και το 2006 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 27 χρόνια κάθειρξη… σόι πάει το βασίλειο.

Όσον αφορά τις επαφές του με τη Δημοκρατία της Τσεχίας, εκεί ο πεθερός του είναι επικεφαλής αλβανικού «συνδικάτου» του εγκλήματος που δρα στη χώρα. Το ξέπλυμα των χρημάτων θα γινόταν μέσω ενός δαιδάλου εταιριών με επίκεντρο την κεντροευρωπαϊκή χώρα.