6 Ιουλίου 2017

H απάντηση της Άγκυρας στην δημιουργία κουρδικού κράτους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιδρύει τουρκμενικό κρατίδιο στην Β.Συρία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Συρία όπου οι Τούρκοι απαντούν στον σχεδιασμό των Αμερικανών για την ίδρυση (δείτε τα βίντεο)...
... κουρδικού κράτους με την προώθηση δημιουργίας ενός αντίστοιχου τουρκμενικού που θα το εγκλωβίζει στην Β.Συρία αποτρέποντάς το να αποτελεί απειλή για την ΝΑ Τουρκία.

Έτσι προχωράει η Άγκυρα στην δημιουργία ενός «επίσημου» τουρκμενικού Στρατού τον οποίο ονομάζει Free Idlib Army και αποσπάστηκε από τον λεγόμενο Free Syrian Army (FSA) αναρτώντας βίντεο με την εκπαίδευση των «ειδικών δυνάμεών» του. Το βίντεο καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που πρέπει να ασκείται μια ειδική δύναμη κρούσης ‘Inghimasi’ με σχετικά πρωτόγονα μέσα συγκρινόμενα με τα ρωσικά και τα δυτικά στάνταρ.

Στο βίντεο οι εκπαιδευόμενοι περνούν μία βασική εκπαίδευση, όπου μαθαίνουν να κάνουν εξαντλητικές πορείες, να λύνουν και να δένουν με καλυμμένα τα μάτια τα τυφέκια εφόδου τους, γρήγορα να δημιουργούν εμπόδια όπως τούνελ που είναι η «επαναστατική σπεσιαλιτέ» στην Συρία και να αντέχουν στον μη θανατηφόρο πόνο.

Στην τελική φάση της εκπαίδευσης οι εθελοντές σχηματίζουν ομάδες και αναλαμβάνουν ειδικούς ρόλους όπως του πολυβολητή, υποστηρικτή RPG κ.λπ. Σαν ατομικές μονάδες εκπαιδεύονται για να εμπλέκονται σε συγκρούσεις σε οχυρωμένες θέσεις, να κάνουν εφόδους σε κτίρια και να επιτίθενται σε σχηματισμούς.

Με βάση το βίντεο υπάρχουν περίπου 150 εκπαιδευόμενοι. Είναι άγνωστη η περίοδος της εκπαίδευσης. Οι περιβόητες ομάδες Shock χρησιμοποιούνται εκτενώς από αντικυβερνητικές φατρίες συμπεριλαμβανομένου και των ISIS, Ha’yat Tahrir al-Sham (HTS), Ahrar al-Sham και του Free Syrian Army (FSA). Χρησιμοποιούνται σε επιθετικές επιχειρήσεις για να διεισδύουν στις γραμμές του εχθρού και να δημιουργούν παραταξιακά κενά έτοιμα προς εκμετάλλευση από το βασικό κύμα επίθεσης  Κάνουν χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων όπως τα BMP-1.

Το τουρκμενικό κράτος είναι ένα διαβολικό σχέδιο που απεργάζεται χρόνια η τουρκική ΜΙΤ σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο ο τουρκικός Στρατός θα εισβάλει στην Β.Συρία (κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές) και στη συνέχεια θα συνδράμει στην δημιουργία τουρκμενικού (τουρκόφωνου δηλαδή) κράτους-μαριονέτα το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το συριακό Κουρδιστάν και την θαλάσσια αλουϊτική ζώνη της Λαττάκειας (μαζί με την πόλη-προπύργιο του αλαουϊτη Μ.Άσαντ).

Το σκέλος ως προς την Λαττάκεια αλλά και μέρος του συριακού Κουρδιστάν δεν είναι πλέον εφικτό να γίνει και έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες όπως επίσης ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν επιθυμεί πλέον την ανατροπή του Μ.Άσαντ. Η Τουρκία θέλει την δημιουργία ζώνης ασφαλείας σε βάθος περίπου 40 χιλιόμετρων μέσα στο συριακό έδαφος κάτι που καθίσταται πιο απλό με ένα τουρκμενικό κράτος στα σκαριά και με το πρόσχημα της παρεμπόδισης των Κούρδων πλέον να πηγαινοέρχονται στην Τουρκία και να πραγματοποιούν σαμποτάζ ακόμα και στο τουρκικό έδαφος.

Το κουρδικό σχέδιο, «Eğit – Donat», δηλαδή η δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου που θα συνέδεε το συριακό Κουρδιστάν στην βορειοανατολική Συρία με την Μεσόγειο και το οποίο σύμφωνα με πολλά τουρκικά ΜΜΕ έχει την υποστήριξη και των Αμερικανών,αποτελεί εφιάλτη για την Άγκυρα.

Πλέον αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία αλλά η Άγκυρα θέλει όσο το δυνατόν λιγότερες ελεύθερες κουρδικές περιοχές και να τεθούν υπό ασφυκτικό έλεγχο. Η οργάνωση των Τουρκμένων υπό την αιγίδα της Τουρκίας σε ένοπλες ταξιαρχίες έχει δημιουργήσει τον «Birleşik Türkmen Ordusu», δηλαδή τον Ενωμένο Τουρκμενικό Στρατό. Ο στρατός αυτός διοικείται απ ευθείας από την Άγκυρα.

Οι Τουρκμένοι της Συρίας υπολογίζονται, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, σε 500.000 και ελέγχουν κυρίως την επαρχία της Ιντλίμπ. Στόχος είναι να αποκοπούν οι Κούρδοι του Afrin στην βορειοδυτική Συρία από το συριακό Κουρδιστάν και έτσι καταρρέει οριστικά το κουρδικό σχέδιο για την δημιουργία μιας μεγάλη κουρδικής ζώνης σε όλη την βόρειο Συρία.
Φυσικά σε όλα αυτά αντιτίθεται η κυβέρνηση Μ.Άσαντ, αλλά όπως έχουμε πει όταν τελειώσει ο πόλεμος με το ISIS, Συρία και Ιράκ δεν θα είναι ίδιες χώρες...
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου