9 Ιουλίου 2017

Αναβολή παραδόσεων των F-35 στην Τουρκία ζήτησε Αμερικανός Γερουσιαστής

Εμπόδια στην πώληση του μαχητικού F-35 στην Τουρκία θέτει ο Αμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών του Rhode Island, David Nicola Cicilline με αφορμή τα επεισόδια...


... που προκάλεσε η προσωπική φρουρά του Τούρκου Προέδρου στην Ουάσινγκτον κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πριν από δύο μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο Γερουσιαστής David Nicola Cicilline μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πρότεινε την απαγόρευση της πώλησης των αεροσκαφών ως τροπολογία στην Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για το έτος 2018 η οποία ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Το ζήτημα θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Γερουσία.

Η πρόταση του Γερουσιαστή επισημαίνει την ιδιαιτερότητα των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας  με τον Πρόεδρο της Τουρκίας  Recep Tayyip Erdogan να αντιδρά στην υποστήριξη της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ.

Η τροπολογία του Γερουσιαστή περιλαμβάνει την απαγόρευση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έως ότου η Αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τις Αμερικανικές Αρχές για την έρευνα που πραγματοποιείται κατά των στελεχών της προσωπικής φρουράς του Recep Tayyip Erdogan που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών έξω από την Τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον στις 16 Μαΐου του 2017.

Πάντως η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το τουρκικό πρόγραμμα έως ότου ενημερωθεί για κάτι διαφορετικό αναφορικά με τις παραδόσεις των μαχητικών στην Τουρκία από την Αμερικανική κυβέρνηση.