14 Ιουλίου 2017

Έρχεται αίτημα στην Ελλάδα από Κροατία για μαχητικά F-16…

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα διερευνητικό αίτημα από την Κροατία, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν η Ελλάδα διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία...


... να είναι διατεθειμένη να συζητήσει την παραχώρησή τους, σύμφωνα με θέμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σχετικό με το πρόγραμμα νέου μαχητικού της βαλκανικής χώρας.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Κροατία θα στείλει σε πέντε συνολικά χώρες αίτημα που αφορά στη διαθεσιμότητα μαχητικών αεροσκαφών προς πώληση. Οι χώρες αυτές, πέραν της Ελλάδας, είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Σουηδία, με την τελευταία να είναι η μοναδική όπου το αίτημα δεν αφορά μαχητικά F-16, αλλά τη δικιά της πρόταση για αγορά ή μίσθωση (leasing) μαχητικών αεροσκαφών Gripen.

Η πληροφορία είναι απόλυτα έγκυρη, καθώς το Reuters επικαλείται δήλωση – ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου Άμυνας. Υπενθυμίζεται, ότι η κροατική Αεροπορία επιθυμεί την ανανέωση του αεροπορικού της στόλου που αποτελείται από μία εναπομείνασα μοίρα μαχητικών σοβιετικής προέλευσης τύπου MiG-21, παρότι είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας από το 2009 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Κροάτες, τρία θα είναι τα βασικά κριτήρια της επιλογής τω μαχητικών, τα οποία θέλουν διαθέσιμα μέχρι τα τέλη του 2020: Η τιμή τους, η διακρατική συμφωνία, καθώς δεν επιθυμούν συμφωνία με εταιρία, αλλά και οι ευρύτερες προοπτικές οικονομικές συνεργασίας που θα ανοιχτούν με την προμηθεύτρια χώρα.

Σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, η πιθανότητα να βρουν τη λύση που αναζητούν στην Ελλάδα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς η Πολεμική Αεροπορία φέρεται να μην επιθυμεί να αποχωριστεί τα F-16 Block 30, ελλείψει εναλλακτικής.

Ωστόσο, η παρουσία νέας ηγεσίας στο τιμόνι, η οποία έχει δείξει δείγματα διαφοροποίησης σε κάποια θέματα εν συγκρίσει με την προηγούμενη, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πολιτική πίεση, καθώς η σκέψη χρηματοδότησης της τόσο επείγουσας έναρξης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 με τα χρήματα από την παραχώρηση των F-16 Block 30, θεωρητικά θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Το ζητούμενο είναι πως θα μπορούσε η Ελλάδα να δελεάσει με οικονομική συνεργασία την Κροατία, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να υπερπηδηθεί με αμερικανική συνδρομή, είτε απευθείας κυβερνητική, είτε μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin, η οποία θα εκτελέσει το πρόγραμμα αναβάθμισης.

Βέβαια, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την επιθυμία ενδεχόμενη παραχώρηση των F-16 να συνδυαστεί με την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης στην ΕΑΒ. Και μόνο όμως η διατύπωση της κροατικής ανακοίνωσης, αρκεί για να προσγειώσει τις υπερβολικές προσδοκίες, ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας, που ξεχνά ότι «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», κάτι το οποίο συστηματικά ξεχνούσε την εποχή των «παχιών αγελάδων», όταν η ίδια ήταν περιζήτητος πελάτης… (defence-point)