7 Ιουλίου 2017

ExxonMobil: Μπορεί ο Τίλερσον να τη βοηθήσει στη Ρωσία;

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για το δύσκολο πρόβλημα που έχει να επιλύσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς η συνεχιζόμενη διένεξη...
... ανάμεσα στις δυο χώρες και οι επιδεινούμενες διμερείς σχέσεις, θα έχουν επιπτώσεις στο ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, από τον οποίο προέρχεται ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Το πρόβλημα της εταιρίας είναι ότι στα τέλη του έτους εκπνέει η άδεια που έχει λάβει από τη Ρωσική Ομοσπονδία για να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτάσματος πετρελαίου – αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η ιταλική εταιρία ΕΝΙ που επίσης συνεργάζεται με τους Ρώσους στη περιοχή, έχουν «ακροβολιστεί» εποφθαλμιώντας το έργο.

Είναι εμφανές ότι οι Ρώσοι χωρίς να υπερεκτιμούν τη βαρύτητα της συγκεκριμένης συμφωνίας που υπεγράφη το 2012 επί ημερών Τίλερσον ως διευθύνοντα συμβούλου της ExxonMobil με τη ρωσική Rosneft, ευελπιστούν ότι θα παίξει κάποιον ρόλο στο να ωθήσει στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης με τις ΗΠΑ που διακαώς επιθυμούν, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Το πραγματικό κίνητρο βέβαια είναι η συμφωνία που είχε υπογράψει ο Τίλερσον για ένα πολλά υποσχόμενο κοίτασμα στην Αρκτική, αλλά και για ένα πεδίο στη Σιβηρία. Όσον αφορά την Αρκτική, ήταν μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής, καθώς οι Ρώσοι δεν έχουν την τεχνολογία αξιοποίησης του κοιτάσματος και η αμερικανική εταιρία κλείνει μια δουλειά δισεκατομμυρίων, στο δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα που θα αξιοποιούσε.

Θα εγκαταλείψει άραγε το «παιδί» του ο Τίλερσον; Το θέμα είναι αφενός ότι το ευρύτερο συμφέρον όπως αυτό κρίνεται από τις ευαίσθητες ισορροπίες στην Ουάσιγκτον, είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από το όποιο όφελος της ExxonMobil ή ακόμα και της αμερικανική οικονομίας.

Οι δε κυρώσεις επιβλήθηκαν εξαιτίας των «περιπετειών» στην Ουκρανία, όπου η προσάρτηση της Κριμαίας να μην μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός στις ΗΠΑ να προσπεράσει εύκολα, ενώ έχει τεθεί επισήμως ως όρος άρσης τους, η επίλυση του προβλήματος αυτού.

Στην τρέχουσα συγκυρία, τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, περιορίζουν τα περιθώρια κινήσεων του Αμερικανού προέδρου στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς υπάρχουν πολλοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι που τον περιμένουν «στη γωνία» για να δημιουργήσουν ενδεχομένως και ανυπέρβλητα προβλήματα… (defence-point)