26 Ιουλίου 2017

Σκληρά λόγια ανάμεσα σε Ινδία και την Κίνα εν όψει των BRICS

Ανεβάζει σταδιακά τους τόνους η Κίνα απέναντι στην Ινδία για το συνοριακό πρόβλημα που έχει ανακύψει, βάζοντας τους στρατηγούς της να στείλουν αυστηρό μήνυμα στην ινδική πλευρά, ότι...
... το Πεκίνο σκοπεύει να προασπίσει την εδαφική του κυριαρχία και ακεραιότητα με κάθε κόστος, δηλώσεις που καταγράφηκαν μία μόλις εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού CCTV ότι τα κινεζικά στρατεύματα συμμετείχαν σε στρατιωτική άσκηση με τη χρήση πραγματικών πυρών στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Ωστόσο, αναλυτές πιστεύουν ότι η σκλήρυνση της στάσης της Κίνας γίνεται σκοπίμως στη δεδομένη χρονική συγκυρία, καθώς αναμένεται ότι σε προγραμματισμένη διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου για την ασφάλεια, των χωρών BRICS, όπου θα συναντηθούν Ινδοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, αλλά θα συμμετάσχουν και αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, οπότε η Κίνα επιχειρεί να έχει χαράξει τις κόκκινες γραμμές της και να στείλει τα βασικά μηνύματα που επιθυμεί, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερα διαπραγματευτικά περιθώρια.

Είναι απόλυτα λογικό να συζητηθεί η διένεξη Κίνας και Ινδίας, καθώς οι πολυδιαφημισμένοι BRICS, για τους οποίους δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν δείχνουν τον βαθμό της συνοχής που θα επιθυμούσαν, μαζί με το ανάλογο μήνυμα στο παγκόσμιο ακροατήριο, όταν μέλη τους βρίσκονται πολύ κοντά σε σύγκρουση για κάποια συνοριακή διαφορά.

Τα δε λόγια των Κινέζων είναι ιδιαιτέρως σκληρά, καθώς προειδοποίησαν την Ινδία να κρίνει σωστά τη διεθνή κατάσταση «και να μη επαναλάβει τα λάθη που έκανε [κάποτε] ο Τζαουαχαρλάλ Νεχρού πιστεύοντας ότι η Κίνα δεν θα πολεμήσει», αναφερόμενη στον πόλεμο των δυο χωρών το 1962!

Ωστόσο, όλοι οι παρατηρητές δείχνουν να συμφωνούν, ότι τα πνεύματα θα εκτονωθούν, αφού οι γενικότερες επαφές των δυο ασιατικών γιγάντων βρίσκονται σε καλό επίπεδο.