19 Ιουλίου 2017

Αυστρία: Σάλος από δηλώσεις υπουργού για σχέσεις ΜΚΟ και διακινητών μεταναστών

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκαλούν οι κατηγορίες που εκτόξευσε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

O Αυστριακός κατηγόρησε τις ΜΚΟ...
... ότι συνεργάζονται με συμμορίες διακινητών στις ακτές της Λιβύης.

Ο ίδιος, ζήτησε αφενός την ποινική δίωξη των φιλανθρωπικών οργανώσεων που, όπως είπε, εισέρχονται με τα πλοία τους στα χωρικά ύδατα της Λιβύης για να παραλάβουν πρόσφυγες από τους διακινητές ή να τους σώσουν από πνιγμό, και αφετέρου την κατάσχεση των πλοίων τους, θέσεις που επικρότησε και υποστήριξε αργότερα σήμερα και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την πλευρά του, ο θεωρούμενος ως εμπνευστής και ''αρχιτέκτονας'' της Συμφωνίας; Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το Προσφυγικό Γκέραλντ Κνάους, σε δηλώσεις του απόψε, επίσης στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, καταδίκασε τις αιτιάσεις του Βόλφγκανγκ Σομπότκα για ποινική δίωξη των ΜΚΟ, ως "κλιμάκωση μιας παράλογης συζήτησης".

Επεσήμανε ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για συνεργασία ΜΚΟ με διακινητές και εκτός τούτου, όπως είπε, ισχύει εδώ και έναν αιώνα το Δίκαιο της Θάλασσας που υποχρεώνει τα πλοία να διασώζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Κνάους, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται επειγόντως να δράσουν και να θεωρήσουν τη Μεσόγειο ως κοινό τους σύνορο και να μην αφήνουν μόνη της την Ιταλία, ενώ επίσης επείγουσα θεωρεί ο ίδιος την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Η ανθρωπιστική οργάνωση "SOS Mediterranee" κατήγγειλε απόψε τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών ως "πέρα από κυνικές", επισημαίνοντας πως μία από τις βασικές αρχές της οργάνωσης είναι να μην εισέρχεται στα λυβικά χωρικά ύδατα.

Επιπλέον, "είναι τελείως σαφές ότι εάν η οργάνωση δεν βρισκόταν επί τόπου θα πέθαιναν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, χωρίς να μειώνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε φυγή", καθώς "οι άνθρωποι θα κατέφευγαν σε φυγή ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει διάσωση στη θάλασσα ή όχι".

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης σε δηλώσεις της στην Αυστριακή Ραδιοφωνία επισήμανε πως οι ΜΚΟ συμπληρώνουν μόνον το κενό που δεν είναι ικανά να κλείσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ, όπως είπε, "με το σχέδιο που παρουσίασε αρχές Ιουλίου η ΕΕ, τον αποκαλούμενο κώδικα συμπεριφοράς για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μεσόγειο απλά και μόνον δυσκολεύεται το έργο των ΜΚΟ και η ΕΕ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τις δικές της ευθύνες".

Στο ίδιο πνεύμα, κριτική στο σχέδιο της ΕΕ για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μεσόγειο άσκησε και η οργάνωση "Γιατροί χωρίς σύνορα".