17 Ιουλίου 2017

Ιράκ: Σε ορφανοτροφεία τα παιδιά των τζιχαντιστών

Για ιδεολογική αναμόρφωση οι συγγενείς τους

Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στο Ιράκ με τα παιδιά που οι γονείς τους ήταν μέλη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και σκοτώθηκαν...


... σε μάχες με τον ιρακινό στρατό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, τα ορφανά των αλλοδαπών τζιχαντιστών θα απελαθούν πίσω στις πατρίδες τους ή θα οδηγηθούν σε ορφανοτροφεία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της επαρχίας Νινευή, στο βορειοδυτικό Ιράκ, ανακοίνωσε ότι τα παιδιά που οι γονείς τους ήταν ξένοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους ιρακινούς νόμους.

Η ιστοσελίδα Aljournal News φιλοξενεί δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου Χασάν Αλ Αλάκ, ο οποίος επικαλούμενος τους νόμους του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, είπε ότι μια Ιρακινή μητέρα που απέκτησε παιδιά με αλλοδαπό τζιχαντιστή πρέπει να προσέλθει στα δικαστήρια με αποδείξεις για την πατρότητα των τέκνων της και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα τους αποδοθεί η ιρακινή υπηκοότητα.

«Εάν η γυναίκα είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοτώθηκε ο άνδρας της, θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και θα δικαστεί σύμφωνα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους, ενώ τα παιδιά θα οδηγηθούν σε ορφανοτροφείο», είπε ο Αλάκ.

«Εάν ο πατέρας και η μητέρα ήταν αμφότεροι μέλη του Ισλαμικού Κράτους αλλά αλλοδαποί, θα γίνουν επαφές με την πατρίδα τους για να επιστρέψουν εκεί τα παιδιά. Εάν αυτό δεν πετύχει, τότε θα οδηγηθούν σε ορφανοτροφεία».

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει στο Ιράκ με τις οικογένειες και τους συγγενείς των τζιχαντιστών. Η ιρακινή κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τις οικογένειες των Ιρακινών τζιχαντιστών για ιδεολογική αναμόρφωση, ενώ θα απελαθούν οι οικογένειες των ξένων τζιχαντιστών. (tribune)