11 Ιουλίου 2017

Σκάνδαλο διαφθοράς με γερμανικά υποβρύχια στο Ισραήλ

Μόνο με δωροδοκίες κάνουν δουλειές οι Γερμανοί;

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα για το σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με την προμήθεια υποβρυχίων...
... από τη Γερμανία, το οποίο φέρεται να αγγίζει και πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μετά την χθεσινή προσαγωγή για ανάκριση έξι υπόπτων για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή στην υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων κλάσης Dolphin από τη γερμανική ThyssenKrupp, το πρωί συνελήφθη κι ένας υποστράτηγος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Τρεις από τους συλληφθέντες τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ προφυλακίστηκαν άλλοι τρεις: ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αβριέλ Μπαρ Γιόσεφ, ο εκπρόσωπος της ThyssenKrupp στο Ισραήλ Μικι Γκάνορ και ο Ρόνεν Σεμέρ, δικηγόρος του Γκάνορ.

Τοπικά ΜΜΕ υπαινίχθηκαν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων στο ρόλο που έπαιξε στο κλείσιμο της συμφωνίας για την προμήθεια των υποβρυχίων ο Ντέιβιντ Σίμρον, συγγενής του πρωθυπουργού και δικηγόρος της οικογένειας Νετανιάχου, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης την ThyssenKrupp στο Ισραήλ.

Τον Φεβρουάριο το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι διέταξε έρευνα για την υπόθεση, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι ύποπτος.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται πάντως στο επίκεντρο έρευνας για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, που αφορά στην αποδοχή δώρων από τον Ισραηλινό επιχειρηματία και παραγωγό του Χόλιγουντ, Άρνον Μιλτσαν. Ενώ ερευνάται και για το κατά πόσον επεδίωξε μια μυστική συμφωνία με τον Αμνον Μόουζες, εκδότη της ευρείας κυκλοφορίας ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot.

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τις αιτιάσεις υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο στόχαστρο εκστρατείας δυσφήμισής του από πολιτικούς αντιπάλους.