12 Ιουλίου 2017

Η Ρωσία ανατρέπει τον άξονα Τουρκίας-Κατάρ υπέρ Σαουδικής Αραβίας

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στην Άγκυρα ότι η Ρωσία με μια εμφανή κίνηση να προχωρήσει σε μια γιγάντια συμφωνία πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, ανατρέπει...


... σημαντικά τον άξονα Τουρκίας- Κατάρ στην μεγάλη κρίση του Περσικού Κόλπου.

Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής της μεγάλης ρωσικής εταιρείας οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας, της Rosteh, ο Sergey Çemezov, υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία με τους Σαουδαράβες για την πώληση ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και την πώληση των ρωσικών πυραύλων, Ιskander-E, μεγάλου βεληνεκούς.

Για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας είχε προηγηθεί προσωπική συνομιλία του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Salman και οι πληροφοριες λένε πως ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε στον Σαουδάραβα βασιλιά την πλήρη στήριξη της Ρωσίας στην μεγάλη κρίση που ξέσπασε με το Κατάρ.

Όπως είναι επόμενο οι τελευταίες εξελίξεις ερμηνεύονται από την Άγκυρα σαν πλήρη ανατροπή της μέχρι τώρα θέση της Ρωσίας στην κρίση του Περσικού κόλπου, εξέλιξη που είναι κάθετα αντίθετη με την στάση της Τουρκίας υπέρ του Κατάρ. (nikosxeiladakis)