11 Ιουλίου 2017

Ρωσία: Απελαύνει διπλωμάτες ΗΠΑ και κατάσχει περιουσία;

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά την εδώ και τώρα διευθέτηση του ζητήματος που είχε ανακύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες που οδήγησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016...


... στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και την κατάσχεση κτιρίων που ανήκουν στη ρωσική Ομοσπονδία (σε Νέα Υόρκη και Μέριλαντ), εξαιτίας των εξελίξεων σε Ουκρανία-Κριμαία, προαναγγέλλοντας άμεσα αντίποινα εάν αυτό δεν συμβεί…

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ για αδράνεια που δείχνει στο ζήτημα, αποδεχόμενη έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να «δηλητηριάσει» τις σχέσεις ΗΠΑ –Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σκέφτεται να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα», χωρίς να τα προσδιορίσει.

Η ρωσική εφημερίδα «Izvestia» γράφει όμως σήμερα, ότι Μόσχα ετοιμάζεται να απελάσει περίπου 30 Αμερικανούς διπλωμάτες και να κατασχέσει δύο οικήματα, ιδιοκτησίας του αμερικανικού κράτους για τους διπλωμάτες του στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο θεωρεί την απόφαση κατάσχεσης των οικημάτων της στις ΗΠΑ ως παραβίαση της Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις.

Όπως βέβαια υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την απέλαση των 35 Ρώσων διπλωματών, που εργάζονταν στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον και το προξενείο του Σαν Φραντσίσκο και την κατάσχεση των δύο ρωσικών οικημάτων, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε αντίμετρα.

Αντίθετα είχε στείλει πρόσκληση στα παιδιά των Αμερικανών διπλωματών που ζουν και εργάζονται στην Μόσχα να συμμετάσχουν στις πρωτοχρονιάτικές εκδηλώσεις του Κρεμλίνου. Η πρόσκληση του αυτή είχε ερμηνευθεί ως μια χειρονομία καλής θέλησης, η οποία όμως δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα.