2 Ιουλίου 2017

Τεχνητό νησί έξω απ’ τη Γάζα, ένα φιλόδοξο σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξανά στη επικαιρότητα το σχέδιο για τη δημιουργία τεχνητού νησιού στα ανοιχτά της Γάζας, κόστους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να αρθεί με τον τρόπο (δείτε το βίντεο)...
... αυτό ο αποκλεισμός της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα πληρούνται οι όροι ασφαλείας ώστε να μην αισθάνεται κανείς απειλούμενος, το οποίο, παραδοσιακά, οδηγεί σε σοβαρή αποσταθεροποίηση και πολεμικές συρράξεις…

Την επιθετική προώθηση του σχεδίου έχει αναλάβει ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, ο οποίος παρουσίασε τα σχέδιά του στο υπουργικό συμβούλιο, καταφέρνοντας να αποσπάσει σημαντική υποστήριξη, με την εξαίρεση του υπουργού Άμυνας, ο οποίος παίζοντας τον ρόλο του «κακού», υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμιά επένδυση, όσο τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας έχει η ισλαμική Χαμάς.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο, αφού η νήσος θα συνδέεται με τη Γάζα μέσω γέφυρας η οποία σε περιπτώσεις ανάγκης θα μπορεί να κλείνει, ενώ στο τεχνητό νησί θα δημιουργηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, αλλά θα υπάρχει και πρόβλεψη κατασκευής αερολιμένα.

Πρόβλεψη θα υπάρχει για τερματικό σταθμό αερίου και ηλεκτροπαραγωγής, ενώ θα κατασκευαστεί και εγκατάσταση αφαλάτωσης. Περιττό να αναφερθεί ότι αν το σχέδιο προχωρήσει και υλοποιηθεί, η ζωή των Παλαιστινίων στη Γάζα θα βελτιωθεί δραματικά. Εάν συμφωνηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, θα αναζητηθούν διεθνείς εταίροι για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι Ισραηλινοί θα έχουν την ευθύνη της ασφάλειας περιμετρικά της νήσου, ενώ υπό συζήτηση είναι διεθνής αστυνομική δύναμη, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι μεταφορές από και προς τη Γάζα θα είναι «καθαρές» και δεν θα υπάρχει δυνατότητα λαθρεμπορίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ισραήλ έχει αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας από το 2005 (στρατιωτικές δυνάμεις και έποικοι), αλλά εξακολουθεί να περιορίζει την πρόσβαση στη θάλασσα, ενώ ελέγχει και τον εναέριο χώρο της Λωρίδας. Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την εξομάλυνση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Τούρκους.