5 Ιουλίου 2017

Σφοδρή τουρκική πυραυλική επίθεση στην Αφρίν (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκηνιακή συμμαχία Άγκυρας-Δαμασκού

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλους σχηματισμούς στην πόλη Κιλίς, στη νότια Τουρκία και η πυραυλική αυτή επίθεση (δείτε το βίντεο)...


... είχε ως στόχο τις θέσεις του κουρδικού PUD (Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης) το οποίο στην ουσία είναι οι SDF που πολιορκούν αυτή την στιγμή και την Ράκκα και θεωρούνται το πρόπλασμα των ΕΔ ενός μελλοντικού κουρδικού κράτους.

Εκτοξεύθηκαν περίπου 20 πύραυλοι και οι εκρήξεις ακούγονταν μέχρι το κέντρο της τουρκικής πόλης Κιλίς. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός είχε πάλι εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας στην ίδια περιοχή.

Σήμερα και αύριο στην Αστάνα, γίνεται η συνάντηση των εμπλεκομένων στην Συρία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί η επίθεση αυτή. Πλέον τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεκαθαρίσει. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί στηρίζουν την ίδρυση κουρδικού κράτους με κάθε κόστος και μέσο.

Οι Ρώσοι μόνο τις τελευταίες ημέρες ξεκαθάρισαν τι θέλουν και έτσι προσανατολίζονται στην μη δημιουργία κουρδικού κράτους για ένα πολύ απλό λόγο: Αυτό το κρατικό μόρφωμα θα τελεί υπό τον έλεγχο των Αμερικανών και το τελευταίο πράγμα που θέλει η Μόσχα είναι έναν ακόμα Αμερικανό «αντιπρόσωπο» στην περιοχή.

Οι Τούρκοι έχουν υποσχεθεί την κατάληψη της Αφρίν και την παράδοσή της αμέσως μετά στο συριακό Στρατό. Η Ράκκα θεωρείται ήδη χαμένη για την Δαμασκό ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τουρκομανικού κρατιδίου με επίκεντρο την επαρχία της Ιντλίμπ την οποία οι Τούρκοι ελέγχουν πλήρως δια μέσου της Τζάις Αλ Ισλάμ.

Η πυραυλική επίθεση περισσότερο είχε ως στόχο την αποκάλυψη των αμυντικών γραμμών των Κούρδων στην Αφρίν. Ο πόλεμος με το ISIS ουσιαστικά φτάνει στο τέλος του. Ξεκινάει ένας καινούριος στον οποίο θα κριθεί ποια θα είναι τα σύνορα Συρίας και Ιράκ, τα οποία θα είναι αλλαγμένα.
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου