1 Ιουλίου 2017

Σημαντικές επιτυχίες ξανά για τη σερβική αμυντική βιομηχανία

Την ώρα που η δική μας διαλύθηκε προς χάρη των εμπόρων

Η σερβική αμυντική βιομηχανία Yugoimport-SDPR παρουσίασε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Partner 2017 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελιγράδι και ολοκληρώνεται αύριο, νέα συστήματα...


... πυροβολικού, όπως το αυτοκινούμενο πυροβόλο Aleksandar.

Αποτελεί μετεξέλιξη του NORA B-52 των 155 χιλιοστών και 55 διαμετρημάτων. Φέρεται επί οχήματος και υποστηρίζεται ότι έχει κινήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς. Το αυτοκινούμενο πυροβόλο μπορεί να αξιοποιεί επιχειρησιακά το βλήμα VLAP (velocity enhanced artillery projectile) που επιτρέπει βολές σε απόσταση περί τα 50 χιλιόμετρα!

Επιπρόσθετα, διαθέτει αυτόματο σύστημα γέμισης, με τους κατασκευαστές να κάνουν λόγο για μια πολύ πιο οικονομική επιλογή, σε σύγκριση με ομοειδή συστήματα του τύπου, όπως το ARCHER της BAE Systems και το CAESAR της Nexter.

Οι Σέρβοι όμως παρουσίασαν και το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (MLRS: multiple launch rocket system) τύπου Sumadija, το οποίο διαθέτει τρεις σωλήνες εκτόξευσης και αξιοποιεί τις ρουκέτες Jerina 1 και Jerina 2.

Οι Jerina 1 είναι κατευθυνόμενα βλήματα των 400 χλστ., με πολεμική κεφαλή 200 κιλών, καθοδηγούμενα είτε με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης INS (inertial navigation system) είτε με σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης GPS (global positioning system), με εμβέλεια 285 χιλιόμετρα. Το Jerina 2 είναι διαμετρήματος 267 χλστ., μη κατευθυνόμενο βλήμα με πολεμική κεφαλή 110 κιλών και εμβέλεια 75 χιλιομέτρων.