9 Ιουλίου 2017

Σε δύσκολη θέση οι ΗΠΑ πια στον Κόλπο, σπεύδει ο Τίλερσον

Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις από τις δυο πλευρές της διένεξης ανάμεσα στις σουνιτικές χώρες στον Κόλπο, από τη μία το Κατάρ και από την άλλη...
... οι σημαντικότερες μοναρχίες (Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με την προσθήκη της Αιγύπτου, όμως η εξέλιξη της υπόθεσης δείχνει να προβληματίζει έντονα το State Department, καθώς όχι μόνο καμία πλευρά δεν κάνει πίσω, αλλά αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις ότι θα σημειωθεί κλιμάκωση…

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται πως έχει καταλήξει η αμερικανική διπλωματία, είτε λόγω του ότι ενδεχομένως διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες από την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, είτε διότι οι ίδιες οι χώρες που έχουν στραφεί κατά του Κατάρ, φρόντισαν να ενημερώσουν την Ουάσιγκτον για τις αποφάσεις τους.

Αυτές ελήφθησαν προφανώς μετά από τη συνάντηση στον Κάιρο ανάμεσα στους αρχηγούς των μυστικών τους υπηρεσιών, πανίσχυρες προσωπικότητες με κυρίαρχο ρόλο στις παρασκηνιακές «ζυμώσεις» που οδηγούν στις τελικές πολιτικές αποφάσεις, αφού πρώτα έλαβαν την απορριπτική απάντηση της ηγεσίας του Κατάρ, αναφορικά με τα 13 αιτήματα που κατέθεσαν, ασχέτως εάν αυτά ήταν σχεδιασμένα ή όχι να απορριφθούν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, όπως έγινε γνωστό σπεύδει στην περιοχή για να συναντήσει την ηγεσία του Κουβέιτ, η οποία επιχειρεί να διαμεσολαβήσει στη διένεξη, καθώς η απειλή η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο είναι απολύτως ρεαλιστική.

Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλης σημασίας κέντρο επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κατάρ, αλλά και στενές σχέσεις με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, χώρες με τις οποίες τα συμφέροντα είναι πολυεπίπεδα και όχι αποκλειστικά «διακρατικής φύσεως»…

Ασχέτως των «επιπόλαιων» τοποθετήσεων για το θέμα από την πλευρά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Πεντάγωνο και State Department δείχνουν να συμμερίζονται την επείγουσα ανάγκη παρέμβασης, καθώς στην περιοχή διακυβεύονται ευαίσθητες γεωστρατηγικές ισορροπίες, οι οποίες θα πρέπει πάση θυσία να μη διαταραχθούν.

Ακόμα και η καταρχήν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία που επετεύχθη μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να απειληθεί, ενώ και οι δυο πλευρές της σουνιτικής διένεξης στον Κόλπο, έχουν λόγους να απαιτούν από την Ουάσιγκτον να σταθεί στο πλευρό τους… (defence-point)