15 Ιουλίου 2017

Τουρκία: Αντιπαράθεση για τις αφίσες για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Διαμάχη πυροδότησαν οι αφίσες που κυκλοφόρησαν στην Τουρκία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς ορισμένοι έκριναν...


... ότι στηλιτεύουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αφίσες, που φέρουν το λογότυπο της τουρκικής προεδρίας, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διαφημιστικές πινακίδες σε πολλές πόλεις της χώρας ενόψει της επετείου της 15ης Ιουλίου. Στις αφίσες εικονίζονται Τούρκοι πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα τη νύχτα εκείνη.

Ένα από τα σκίτσα δείχνει έναν στρατιωτικό να κρατά με τα χέρια του το κεφάλι του, ενώ η απόγνωση αποτυπώνεται στο πρόσωπό του, τη στιγμή που βρίσκεται ενώπιον του οργισμένου πλήθους. Ωστόσο οι αφίσες προκάλεσαν τη δυσφορία σε ορισμένους κύκλους την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούνται πυλώνας της σύγχρονης Τουρκίας. Ένας εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του CHP, κατήγγειλε τις αφίσες, κρίνοντας ότι υποκινούν τα αισθήματα "εμπάθειας προς τις ένοπλες δυνάμεις".

"Οι στρατιώτες που βλέπουμε στις αφίσες δεν είναι καν Τούρκοι. Χρησιμοποίησαν φωτογραφίες στρατιωτών που βρήκαν από ξένους ιστότοπους στο διαδίκτυο" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν, χαρακτηρίζοντας τις αφίσες "ενοχλητικές".
Από την πλευρά του το εθνικιστικό κόμμα MHP, που συνήθως στηρίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατύπωσε επίσης ενστάσεις.

Αυτές οι αφίσες "δεν αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της 15ης Ιουλίου" τόνισε ο βουλευτής Ερκάν Ακτζάι. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έκρυψαν επιπλέον την ενόχλησή τους και σχολίασαν εκτενώς τα γεγονότα χρησιμοποιώντας ετικέτες στο Twitter υπέρ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TSK), όπως "οι TSK μας τιμούν" ή "νιώθουμε υπερηφάνεια για τις TSK".

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι οι αφίσες "δεν έχουν τίποτα το ενοχλητικό". Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι οι στρατιώτες που συμμετείχαν σε απόπειρες πραξικοπήματος "δεν αντιπροσωπεύουν τις ένοπλες δυνάμεις" όμως ήταν "μεταμφιεσμένοι τρομοκράτες σε στρατιωτικές στολές".