10 Ιουλίου 2017

Τις βαλίτσες του για τη Μέση Ανατολή… ετοιμάζει ο Ερντογάν!

Μετά τις 15 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια μίνι-περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε μια –κατά δήλωση– προσπάθεια...


... να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κατάρ και τις υπόλοιπες σουνιτικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, λειτουργώντας επικουρικά στη μεσολαβητική προσπάθεια του Κουβέιτ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ασφαλώς θα πάει στο Κατάρ, καθώς αυτό το ταξίδι πάντα του επεφύλασε μεγάλες δόξες και τιμές, ενώ τώρα είναι από τους ελάχιστους που στήριξε ανοιχτά το Εμιράτο παίζοντάς τα όλα για όλα, οπότε νομιμοποιείται να περιμένει ακόμα πιο λαμπρή υποδοχή.

Θα έχει όμως προηγηθεί η επίσκεψη στο Κουβέιτ που προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, οπότε μόλις πάει και πει «σας στηρίζω», θα έχει ανοίξει την πόρτα και σε άλλη μια πλούσια χώρα που θα μπορούσε να επενδύσει πιο συστηματικά στη δική του!

Ασφαλώς όμως, το μεγάλο ενδιαφέρον θα το έχει η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (π.χ. να επικαλεστεί ο βασιλικός οίκος… φόρτο εργασίας και να ζητήσει αναβολή…), διότι εκεί θα φανεί πόσο μεγάλη είναι η ζημιά στις σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ, από τη μονοδιάστατη και ολοκληρωτική στήριξη του Κατάρ στη διένεξη